RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Використовують недосвідченість команди президента: в ЗМІ розповіли, як тютюнові компанії зберігають свою монополію

За допомогою Меморандуму з Кабінетом міністрів виробники сигарет намагаються зберегти монопольне становище дистриб'ютора "Тедіс-Україна" на вітчизняному ринку. З цією метою в текст документа окремим пунктом внесені гарантії від Кабміну про зміну механізму оплати 5% податку з роздрібних продажів тютюнових виробів.

Про це повідомляється в матеріалі Контракти.

З цією ж метою, 27 листопада 2019 року народний депутат Ковальов А.І. зареєстрував три законопроекти: № 2501, № 2502, № 2503. Їх положення перейшли у вигляді поправок до II читання проектів №1210 і 1209-1, і будуть розглядатися на профільному комітеті 13 січня. Журналісти стверджують, що законопроекти були розроблені ПрАТ "Делойт енд Туш ЮСК", замовником є тютюновий монополіст ТОВ "Тедіс-Україна", вартість послуг склала близько 4 млн грн. На засіданнях робочих груп в профільному комітеті представник "Делойт енд Туш ЮСК", Роман Макарчук, пояснював присутнім зазначені проекти як їх автор.

Мета проектів - забезпечити концентрацію коштів 5% акцизного податку (які виплачуються роздрібною торгівлею і надходять до місцевих бюджетів) у тютюнового оптовика ТОВ "Тедіс-Україна" - який реалізує 50% сигарет, отриманих від виробників, не як дистриб'ютор, а як роздрібний продавець ( дослідження АМКУ в Рішенні від 16 грудня 2016 року №551-р).

У 2019 ТОВ "Тедіс Україна" не сплатило 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами на мільйони гривень. 16 жовтня 2019 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань були внесені відомості за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України та розпочато досудове розслідування кримінального провадження №32019160000000068. Також, ТОВ "Тедіс України" фігурує в 13 виробництвах - від ухилення від сплати податків і до зловживання службовим становищем. Журналісти стверджують, що ТОВ "Тедіс-Україна" створювало "схеми" для ухилення від сплати податку, а в проектах нардепа Ковальова пропонується сконцентрувати кошти від 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами саме на рахунках монополіста.

За інформацією видання, 13 січня лобісти спробують збільшити річну плату за оптову ліцензію на торгівлю тютюном в 6 разів - до 3 млн гривень, створивши інші штучні обмеження для роботи дрібних суб'єктів господарювання: фіксована кількість персоналу і вантажних машин у суб'єкта, і подібні. У поправках до II читання законопроекту №1210 нардепи Ковальов А.І., Копитін І.В. і Павловський П.І замість підтримки підвищення податків на ТВЕН (тютюн для нагріву), внесли пропозиції зменшити рівень податків у порівнянні з прийнятим в 1-му читанні - в 20 разів.

Також журналісти пишуть, що зустріч з президентом була потрібна виробникам сигарет для початку лобістських дій щодо збереження монополії.

"Міжнародні тютюнові корпорації використовували недосвідченість Зеленського, Гончарука і Милованова для збереження монополії "Тедіс-Україна", з яким знаходяться в змові. Меморандум буде використаний тютюновими компаніями в судах для оскарження штрафу АМКУ в розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні дії", - пише ЗМІ.

Найбільшого дистриб'ютора сигарет в Україні "Тедіс Україна" (раніше - "Мегаполіс Україна") пов'язують з російським олігархом Ігорем Кесаєвим, який є одним з власників російського виробника зброї - заводу імені В. А. Дегтярьова. Бізнес в Україні контролює одеський олігарх Борис Кауфман. "Мегаполіс-Україна" був створений в 2011 році в інтересах компаній Philip Morris International, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco Group, British American Tobacco. Компанія є найбільшим дистриб'ютором тютюнових виробів в Україні - акумулює різницю між оптовою вартістю сигарет, вироблених в країні і їх роздрібною вартістю.