RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Укравтодор" застосує нову методологію закупівель для зниження корупційних ризиків

"Укравтодор" представив нову методологію закупівель, яка покликана попереджати ризики в роботі з підрядниками і перешкоджати "тендерним троллям", які навмисно блокують проведення важливих для країни держзакупівель робіт і послуг, пов'язаних з дорожнім будівництвом.

Про це в колонці у виданні НВ Бізнес пише керівник Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков.

"Очоливши Укравтодор в кінці листопада минулого року, я отримав ключове завдання - оновити 4 тис. км доріг державного значення. Для цього потрібно 85 млрд грн фінансування і щоб всі учасники процесу відпрацювали на 100% - бізнес, структурні підрозділи, інші державні установи. Зрив будівельного сезону через роботу так званих "тендерних тролів" був визначений як одна з реальних загроз", - зазначив Кубраков.

На його думку, необхідний такий інструмент, який би дозволив упорядкувати розробку тендерної документації службами автомобільних доріг в областях, допоміг мінімізувати корупційні ризики і захистив "Укравтодор" від втрати часу і коштів через недобросовісних підрядників. Таким інструментом стала типова тендерна документація (Методологія закупівель).

"Типова тендерна документація грунтується на уніфікованому підході до роботи з підрядниками. Для бізнесу - це гарантія прозорих умов участі в тендері, відкритої конкуренції і додаткового захисту від тендерних тролів, а для "Укравтодору" - можливість краще контролювати якість ремонтних робіт і надійність підрядних організацій", - підкреслив Кубраков.

За його словами, методика - "це лінійка, за допомогою якої в рамках торгів "Укравтодор" оцінює потенційних подрядеиків".

"Якщо компанія ще минулого літа заливала асфальт в котеджному містечку, у неї практично немає шансів пройти кваліфікаційні вимоги Укравтодору для виконання робіт на трасах міжнародного значення. І досвід можна отримати, долучаючись до тендерів на дороги місцевого значення, працюючи в субпідряд або альянсі з іншими, досвідченішими компаніями ", - пояснив керівник Державного агентства автомобільних доріг України.

За словами Кубракова, в підготовці Методології "Укравтодор", перш за все, орієнтувався на приклади ЄС і США.

"Епоха "дикого капіталізму" підійшла до кінця, ми хочемо, щоб ринок працював за принципом вільної економіки і мав чіткі межі і правила, зрозумілі всім гравцям. Наше головне завдання - оновлення доріг", - зазначив Кубраков. І додав: впровадження жорстких кваліфікаційних вимог в дорожній галузі можна порівняти з дипломом і реальним досвідом хірурга.

"Ніхто не довірить себе недосвідченому лікаря, ось ми і не можемо довірити дороги компаніям, які не мають достатньої кваліфікації в будівництві доріг державного значення", - підкреслив Кубраков.

"Укравтодор" розробив методологію про особливості закупівель робіт з будівництва (нове будівництво, капітальний ремонт та реконструкція) і послуг з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування. Після презентації проекту документа починається формальний процес громадського обговорення на основі робочої групи Мінекономрозвитку. Проект враховує нову редакцію закону "Про державні закупівлі", яка вступить в дію 19 квітня 2020 року.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес