RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Можливі проблеми з МВФ: бізнес і банки закликали президента доопрацювати законопроект про валютну іпотеку

Банківські та бізнесові асоціації об’єдналися, щоб не допустити ухвалення законопроєкту № 4475, який може запровадити реструктуризацію валютних кредитів на неринкових умовах.

Про це пише FinClub.

Незалежна асоціація банків України (НАБУ), Форум провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI), бізнес-асоціації EBA та ACC звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням взяти під контроль ситуацію навколо прискореного прийняття законопроекту № 4475 "Про внесення змін до розділу IV закону "Про споживче кредитування". Згідно драфту листа, бізнес-асоціації стурбовані прискореним ухваленням у першому читанні законопроєкту № 4475, оскільки документ спровокує масові неплатежі за банківськими кредитами, призведе до збитків кредиторів та втрати доходів держбюджету, заблокує фінансування бізнесу і стане причиною правового хаосу у судах.

"Однобокий підхід частини народних депутатів до проблематики відносин позичальників і кредиторів із тотальною дискредитацією законних прав кредиторів можуть звести нанівець і програму президента про доступні іпотечні кредити, яка тільки почала впроваджуватися", – йдеться у зверненні.

Реструктуризацію валютної іпотеки ВРУ затвердила 19 березня. Нацбанк 24 березня заявив, що реструктуризація кредитів в іноземній валюті має відбуватися лише на ринкових умовах.У листі бізнес-асоціацій до Зеленського йдеться, що непродумана примусова реструктуризація валютних боргів, яка насправді звільняє валютних позичальників від обов’язку сплати кредитів, суперечить принципам ринкової економіки.

"Такий підхід прямо порушує зобов’язання України в рамках програми stand-by з Міжнародним валютним фондом та загрожує потенціалу України до залучення іноземних інвестицій", – впевнена бізнес-спільнота.

Законопроєкт може змінити ставлення позичальників до виконання своїх обов’язків, а масові неплатежі – це не лише збитки кредитора, а й недоотримані податки держбюджету та формування передумов для кризи у фінансовому секторі. Таким чином, законопроєкт № 4475 створює загрози для макрофінансової стабільності в Україні.Асоціації бізнесу категорично не погоджуються із 4 нормами законопроєкту № 4475:

1) Норми, що скасовують раніше ухвалені судами виконавчі документи про стягнення боргів за кредитами. Це порушує конституційні принципи виконання судових рішень, і руйнує основи держави.

2) Норми про реструктуризацію, яка передбачає неналежне оформлення договірної документації між кредитором і боржником - загроза юридичного хаосу в українських судах.

3) Норми, які дозволяють застосовувати реструктуризацію стосовно тих боржників, які сумлінно розраховуються за кредитами.

4) Пропозиція запровадити новий мораторій на стягнення заборгованості за такими кредитами.

Бізнес пропонує провести реструктуризацію валютних кредитів з дотриманням конституційних прав, у відповідності до законодавства, зокрема, Кодексу України з процедур банкрутства. Для цього президент має посприяти доопрацюванню режиму реструктуризації проблемної заборгованості у комітеті парламенту так, щоб вони не порушували Конституцію та не створювали загрози для розвитку ринку фінпослуг та фінансової стабільності в Україні.