RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Завод "Більшовик" міг бути куплений за рахунок виведених грошей з банку "Хрещатик" - розслідування ЗМІ

Купівля столичного заводу "Більшовик" підприємцями Василем Хмельницьким та Андрієм Івановим "має ознаки афери: кошти на купівлю 35 га землі під підприємством могли бути отримані в результаті "вимивання" грошей з банку "Хрещатик", що збанкрутував".

Про це пише "Судово-юридична газета".

Журналісти зазначили, що завод "Більшовик" було придбано компаніями UDP Андрія Іванова та Василя Хмельницького та A-Development Олексія Баранова за 1,43 млрд грн, хоча учасники ринку прогнозували, що підприємство буде продано в рази дорожче – 3-4 млрд гривень.

"Одна з ключових причин того, що Хмельницькому та Іванову вдалося придбати об'єкт наддешево – судові позови, які вже кілька років продовжуються навколо цього об'єкта. Але тут є важливий нюанс – за інформацією наших інсайдів, ці судові питання фактично були інспіровані ще 2019 року самим Хмельницьким", - йдеться у матеріалі.

Також журналісти звернули увагу на походження коштів, за рахунок яких Хмельницький та Іванов придбали завод.

Адже справа не тільки в цих 1,4 мільярда гривень – хоча це величезна сума. Щоб забудувати цю територію, знісши старі будівлі, потрібні чималі капіталовкладення – десь ще стільки ж. Однією з найбрудніших сторінок у біографії дуету Хмельницький-Іванов є їх роль у знищенні банку "Хрещатик" - однієї з найстабільніших фінустанов у країні. "Управлінці" довели банк до банкрутства, "вимивши" з нього всі гроші. У квітні 2016 року НБУ відніс банк "Хрещатик" до неплатоспроможних через недостатність ліквідності і капіталу. У НБУ заявляли про наявність фактів того, що до неплатоспроможності банк "Хрещатик" довели його акціонери. Зокрема, заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначала, що банк роками кредитував своїх акціонерів, і один із власників банку - Андрій Іванов побудував девелоперську бізнес-імперію за гроші комунальних підприємств та депозити населення", - зазначили журналісти.

Також у матеріалі наводяться слова відомого журналіста Сергія Лямця.

"Весь 2015 рік і аж до 1 квітня 2016 року вони отримували кредити на свої компанії, а також продавали банку "сміттєві" облігації. За офіційною оцінкою, з банку виведено близько 7 мільярдів гривень. Перекладаю: Хмельницький та Іванов вкрали з банку "Хрещатик" мільярди гривень перед тим, як його покласти", - наголосив відомий економічний журналіст-розслідувач Сергій Лямець.

Як йдеться в матеріалі з посиланням на журналіста, "кошти збанкрутілого банку були виведені Хмельницьким та Івановим для реалізації будівельних проектів".