RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Перезапуск "Електросталі" посилить дефіцит брухту в Україні - експерти закликали обмежити експорт

Купівля та перезапуск електрометалургійного заводу "Електросталь" у Кураховому найбільшою в Україні брухтозаготівельною компанією "Укрмет" призведе до збільшення дефіциту металобрухту на українському ринку, і для стабілізації роботи металургійної галузі уряду необхідно обмежити експорт брухту.

Про це йдеться у статті UAprom "Продаж "Електросталі": чому українським металургам загрожує дефіцит металобрухту".

За інформацією видання, донецький бізнесмен Ігор Андрєєв наприкінці осені 2021 продав компанії "Укрмет" "Електросталь", що простоювала довгий час.

"Для повноцінної роботи заводу потрібно близько 50-60 тис т металобрухту на місяць. У річній проекції ми виходимо на цифру в 1,1-1,2 млн т (разом з експортом). Такого додаткового обсягу на українському ринку просто немає", - повідомив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine Ігор Гужва.

За даними Асоціації "Укрметалургпром", два роки поспіль брухтозбір в Україні оновлював антирекорд: у 2019 він склав 3,1 млн т, у 2020 – 2,9 млн т. У 2021 ситуація із заготівлею брухту стабілізувалася, за 10 місяців вона склала 3,2 млн т.

"Але українські металурги це абсолютно не відчули, оскільки більшу частину приросту брухтозбору "з'їв" експорт сировини до Туреччини та Придністров'я. За підсумками січня-жовтня експорт металобрухту злетів у 15,5 раза, до 0,5 млн т. Це рекордний показник за останні кілька років тому єдиний спосіб зберегти працюючими всі метпідприємства України і перезапустити "Електросталь" - це обмежити експорт металобрухту", - упевнений Ігор Гужва.

Володимир Головко, керівник Центру політичного аналізу, зазначає ще й "зовнішню" загрозу для українських металургів: "17 листопада ЄС ввів фактично ручне управління забороною на експорт брухту, виходячи з екологічних міркувань. Росія з січня піднімає експортне мито до загороджувального рівня. Таким чином, цілком реально, що взимку (до енергетичної кризи) ми отримаємо кризу ще й у металургійному комплексі", - припускає він.

"Укрметалургпром" з літа неодноразово звертався до уряду України із закликом запровадити заборону на експорт металобрухту.

"Однак чиновники так і не змогли ухвалити рішення. У результаті металурги напередодні важкого зимового періоду змушені працювати фактично "з коліс", без стратегічних запасів. Але наступного року метпідприємствам знадобиться більше брухту, і, якщо відтік сировини не зупинити, низці заводів доведеться зупинятися", - пишуть журналісти.