RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Бізнесмен Кропачов, який опонує владі, може повернути вплив на вугільну галузь - експерт

Бізнесмен Віталій Кропачов, який називається журналістами "смотрящим" за державними вугільними активами" часів Порошенка, може повернути вплив на вугільну галузь, бо Міненерго готується передати йому контроль над держшахтою ім. Сургая. Зміни директора ДП може бажати й Максим Єфімов, підприємство якого контролює Слов'янську теплоелектростанцію.

Про це написав у блозі на сайті "Кореспондент" політолог Андрій Золотарьов.

За його словами, заява колективу та профспілок ДП "Шахта ім. М.С. Сургая" до міністра енергетики Галущенка з вимогою не проводити зміну керівника шахти без погодження з ними може бути пов'язана з бажанням Кропачова та Єфімова отримати під контроль ДП. А вирішити це завдання має Міненерго: "Інтерес Кропачова і Єфімова до держшахти можна пояснити просто: першого за часів президентства Порошенка видання "Економічна правда" називала "смотрящим" за державними вугільними активами". Єфімов же володіє енергогенеруючою компанією "Донбасенерго", яка керує Слов'янською ТЕС".

Золотарьов уточнив, що шахта ім. Сургая є цікавим активом, оскільки в березні 2021 там була запущена в експлуатацію нова лава. Обсяг її запасів становить близько 1650 тис тонн вугілля. Лаву запустили без держпідтримки коштом 150 млн грн коштів підприємства.

Якщо Кропачову та Єфімову вдасться задумане, то на думку експерта в умовах кризи в енергетиці вони отримають основу для підтримки свого бізнесу: "Згідно з опублікованим виданням ZN листом СБУ до Кабміну, "запаси вугілля Слов'янської ТЕС ПАТ "Донбасенерго" складають 6 тис. тонн вугілля за планового накопичення 105 тис. тонн. Простою мовою, на теплоелектростанції Єфімова вугілля накопичено у 65 разів менше, ніж має бути. Виходить, що частина підконтрольного Україні Донбасу знаходиться за крок від зупинки підприємства, яке забезпечує, зокрема, електроенергією цілі регіони".

Для Кропачова зміна директора ДП, як вважає Золотарьов, – можливість повернути вплив на державну частину вугільної галузі України.

"З 2014 року Кропачов контролював роботу держшахти "Краснолиманська". Але після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського цей контроль втратив і в одному з інтерв'ю бізнесмен прямо звинуватив нинішню владу в тому, що у всіх бідах цієї держшахти винна саме вона. А дефіцит вугілля на складах виник через непрофесійність керівництва держави. Наслідком чого, як стверджує в інтерв'ю Кропачов, стане багаторазове підвищення тарифів", - уточнив політолог.

Експерт закликав владу відповісти на запитання – чи справді рішення про передачу шахти ім. Сургая під контроль бізнесменів лежить у площині державних інтересів: "Якщо Кропачов відкрито опонує владі, Єфімов не забезпечив підготовку підконтрольної йому ТЕС до опалювального сезону, як Міненерго на чолі з міністром Галущенком може передавати їм під контроль та управління держпідприємство, що стабільно працює? У чому тут інтерес держави? Чи все ж таки в питанні зміни директора шахти на чільне місце винесені інтереси вищезгаданих бізнесменів? На шахті ім. Сургая цього також не розуміють і цієї не зміни керівника підтримують. Інакше загрожують піти на радикальні заходи", - резюмував експерт Андрій Золотарьов.