RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Ми на межі закриття": глава "Укрхлібпрому" попередив про можливість повторення в Україні казахстанського сценарію

Постанова Кабміну про встановлення пільгових цін на постачання природного газу виробникам продовольчих товарів не виконується, що ставить хлібну галузь на межу закриття, а разом з цим можливі перебої з постачанням хліба до магазинів.

Про це у коментарі Delo.ua заявив Олександр Васильченко, голова асоціації "Укрхлібпром".

Всеукраїнська асоціація пекарів 11 січня направила президенту Володимиру Зеленському та прем'єр-міністру Денису Шмигалю офіційне звернення з проханням вжити заходів щодо розблокування дії постанови уряду №1435, яка запроваджує пільгові ціни на газ для виробників соціально значущих продовольчих товарів. В асоціації пояснюють, що ухвала не виконується постачальниками газу "через вигадані причини" - хлібозаводи та інші виробники соціально значущих продуктів харчування не отримали контракти на купівлю газу за пільговою ціною.

"Більшість хлібопекарських підприємств купило газ тільки на першу половину січня 2022, оскільки сподівалися на обіцянку поставок дешевого палива і не мали можливості купити газ на весь місяць за астрономічними цінами. Постачання газу на пільгових умовах нам обіцяли на початку січня, потім терміни були перенесені на 10-11 січня, 10 січня з ранку було визначено дату проведення торгів 12 січня, наприкінці дня її відклали до 14 січня 2022. Такий розвиток подій унеможливлює покупку газу на другу половину січня за пільговими цінами", - сказано в зверненні асоціації.

У листі наголошується, що пекарі не мають можливості купити газ за ринковими цінами, оскільки це призведе до зростання заборгованості за сировину та припинення її постачання. Йдеться насамперед про борошно.

"Ситуація для виробників хліба перетворюється з критичної на катастрофічну, оскільки, втрачаючи щодня мільйони гривень у зв'язку з неможливістю скористатися рішенням уряду, ми наближаємо той день, коли не зможемо забезпечити роботу підприємств і будемо змушені зупинити виробництво. Наголошуємо: запас міцності вичерпаний, багато хлібопекарських підприємств на межі зупинки", - зазначає "Укрхлібпром".

Фото - Звернення Всеукраїнської асоціації пекарів до президента Зеленського від 11.01.2022

"До чого може призвести така бездіяльність уряду щодо соціально значущих проблем, ми вже побачили на прикладі Казахстану, коли прем'єр-міністр відмахнувся від обурення суспільства підвищенням цін на газ тим, що це ринкова ситуація", - додав Олександр Васильченко.

31 грудня 2021 Кабмін встановив у розмірі не вище 1% торгову надбавку за постачання природного газу власного видобутку виробникам товарів, які мають суттєву соціальну значимість. Рішення поширюється на компанії, для яких основним видом діяльності є виробництво борошна пшеничного першого сорту, пастеризованого молока, хліба житньо-пшеничного, яєць курячих, птиці, батону та соняшникової олії. Дія постанови має тривати до кінця карантину, але не довше кінця квітня 2022 року. Постановою №1433 Кабмін зобов'язав приватних газодобувників продавати до кінця квітня 20% газу, що видобувається на Українській енергетичній біржі.

Напередодні представники молочної та хлібної індустрії, а також птахівники попередили про можливе припинення виробництва у своїх галузях через катастрофічне для них зростання цін на газ до 60 грн за кубометр із січня.