RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Рейдерство в судах та сумнівна реєстрація: журналісти розповіли про дорогих юристів Укрексімбанку

Підприємство з австро-німецькими інвестиціями "Палп Мілл Прінт" три роки в судах відвойовує права на майно, придбане на аукціоні, його опонентом виступає "Укрексімбанк". Банк прагне домогтися відміни результатів торгів 2019 року, а "Палп Мілл Прінт" говорять про рейдерство.

Про це повідомляє "Апостроф".

Оспорюване майно належало "Бліц-Інформ", причиною інтересу до нього з боку держбанку може бути те, що підприємство набрало в ньому кредитів. При цьому попередній голова правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко восени 2019 був затриманий СБУ, і підозрювався у сприянні легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом.

"Палп Мілл Прінт" на аукціоні у 2019 отримав майно банкрута за майже 50 млн грн. Але суддя Печерського суду Києва видав ухвалу про накладення арешту на майно "Бліц-Інформа", яке нібито перебувало у заставі у "Укрексімбанку". При цьому до Реєстру ухвалу не внесли. Після відбулося захоплення "Палп Мілл Прінт" силовиками. Компанії вдалося оскаржити рішення про накладення арешту в суді - Північний апеляційний госпсуд відмовив у задоволенні вимог банку.

Після цього на стороні держбанку у конфлікт увійшла адвокатська компанія "А.Д.ХОК". У процес вона увійшла за Євгена Мецгера, який був замішаний у скандалі з нападом на журналістів. "А.Д.ХОК" (ЄДРПОУ 39924161) був зареєстрований 31.07.2015, його засновниками були: Шкіптан Денис – керівник, Шкіптан Ганна. Денис Шкіптан фігурував у розслідуванні "Наші гроші" - брав участь у торгах у "Прозорро" як покупець, коли йому дістався парк авто "за символічні гроші". Рада адвокатів Київської області повідомила, що Шкіптан Ганна не перебуває на обліку, заяв у ЄРАУ не подавала – тобто "А.Д.ХОК" тимчасово не відповідала вимогам для адвокатського об'єднання. Вивченням діяльності Дениса та Ганни Шкіптанів зайнялася Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури області. При цьому Євген Мецгер виписав довіреність вести справи "Укрексімбанку" у суді Євгену Зімненку, якого не було серед партнерів "А.Д.ХОК". Восени 2021 ЗМІ розповіли про договір "А.Д.ХОК" та "Укрексімбанку", опублікували гонорари адвокатів, які в рази перевищують ринкові.

Після втручання "А.Д.ХОК" Верховний Суд направив справу на повторний розгляд з метою вивчити документи про реєстрацію Асвіо Банку, що не доплатив 65 коп гарантійного внеску для участі в аукціоні. Раніше "А.Д.ХОК" пропонував послуги "Палп Мілл Прінт", а потім і "Укрексімбанку".

"Керуючий партнер цієї юркомпанії приходив до нас із пропозицією вирішити питання з "Укрексімбанком", але отримав від воріт поворот... Держбанку подібні пропозиції, мабуть, припали до душі", - каже гендиректор і співвласник "Палп Мілл Прінт" Олег Дубровка.

Наразі адвокати з "А.Д.ХОК" пропонують послуги "Укргазбанку", і на нещодавньому тендері на послуги із стягнення заборгованості з боржників у 20,15 млн грн перемогли за дві хвилини.