RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

В 2022 году реальные инвестиции в Украину не заходили, главная причина - война - Андрей Волков

2022 став роком, протягом якого реальні інвестиції в Україну, можна сказати, не заходили.

Такого висновку дійшов Андрій Волков, засновник і керуючий партнер групи компаній "Інвестохіллс", проаналізувавши дані інвестиційного ринку у своїй колонці для "Головне in UA".

Посилаючись на дані Мінфіну, він зазначив, що за три квартали 2022 в Україну надійшло $190 млн прямих іноземних інвестицій, а виведено капітал на суму $159 млн.

"Сума, що зайшла, – це навряд чи інвестиції в традиційному розумінні цього слова. Скоріше, це гроші наших українських підприємців, які заводили в країну ресурси для того, щоб допомогти своєму бізнесу вистояти під час війни", – припустив фінансист.

Щодо виведених коштів, то, за його словами, цей обсяг міг бути більшим, але оскільки з лютого 2022 діють валютні обмеження НБУ, відтік виявився порівняно невеликим. Разом з тим реальні масштаби виведення капіталу оцінити складно, оскільки частина цих процесів відбувається приховано.

"Позитивне сальдо інвестицій склало близько $31 млн. Начебто не "мінус". Але для масштабів української економіки це замало. Тому можна сказати, що 2022 рік став роком, протягом якого реальні інвестиції в Україну не заходили", – зазначив Волков.

За його словами, головна причина "заморозки" інвестринку – війна. У нові проекти вітчизняні інвестори не вкладаються, власники тих підприємств, які заявляють про плани щодо розширення бізнесу, вливань не здійснюють. Є лише невелика група інвесторів, які не зупиняють активність - ті, чиї проекти до 24 лютого 2022 перебували на фінальній стадії готовності. Приклади є у будівельній галузі, медицині. В іншому ж власники бізнесу, якщо й готові витрачати кошти, то лише на релокацію, енергоефективність, логістику та підвищення інтенсивності виробництва.

"Вкладають вони виключно свої гроші. Бо капіталу ззовні нема. Ні з боку нерезидентів, ні від банків, які практично нікого не кредитують", – наголосив він.

Тому дозволити собі подібні інвестиції можуть хіба що експортно-орієнтовані компанії із сільського господарства, підприємства нафтогазового сектора, роздрібна торгівля. У іноземних інвесторів, за словами фінансиста, теж відсутні стимули заводити капітал у країну, що воює - загроза втрати грошей надто висока, шанси на успішну реалізацію проєктів мізерні.

"За весь 2022 я бачив лічену кількість закордонних інвесторів, які цікавилися українськими активами. Це були чистої води спекулянти… Їх цікавила переважно нерухомість у Києві чи Західній Україні, а також логістичні об'єкти. При цьому суми вкладень, про які йшлося, не перевищували $10 млн", – розповів Волков.

За прогнозами бізнесмена, у 2023 році інвестиційне середовище в Україні серйозно не покращає, якщо не зміниться ситуація на фронті і не почнеться відновлення економіки.

"Під час затягування війни, при регулярних обстрілах цивільної та промислової інфраструктури на інвестиції сподіватися не варто. Максимум, про що можна говорити, це про якісь проекти у прикордонній з європейськими країнами зоні, пов'язані з логістикою, експортом продукції українського продовольства чи імпортом товарів в Україну", – зазначив він.

Втім, за словами Волкова, є в Україні одна галузь, де теплиться життя - IT-сектор: "Саме IT-галузь чи не єдина отримуватиме у 2023 році інвестиційні гроші. Але приплив капіталу відбуватиметься виключно доти, доки на цей сектор мінімально впливає війна та українська дійсність", – наголосив фінансист.