RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Довірена особа Фірташа Денис Горбуненко привернув увагу НАБУ - ЗМІ

Колишній глава скандального "Родовід Банку" Денис Горбуненко може стати новим підозрюваним у справі НАБУ про розграбування групою, ймовірно, на чолі з екс-головою ФДМ Дмитром Сенніченком підконтрольних державі підприємств.

Як пише "Олігарх", Денис Горбуненко, який проживає у Великобританії та працює на власника Group DF Дмитра Фірташа, є родичем одного з підозрюваних у справі - керуючого партнера ТОВ "Агро газ трейдинг" (АГТ) Олександра Горбуненка. Саме через цю компанію, яка працювала за давальницькою схемою з Одеським припортовим заводом у 2019-2021, з державного заводу було виведено сотні мільйонів гривень.

Журналісти з'ясували, що основним постачальником газу для АГТ, який компанія Горбуненка передавала ОПЗ за давальницькою схемою, одержуючи натомість дешевий карбамід, було ТОВ "Євроенерготрейд". Його бенефіціаром, за даними учасників енергоринку, є знайомий Дениса Горбуненка Сергій Льовочкін – нардеп, ексчлен фракції ОПЗЖ, та бізнес-партнер Фірташа.

Крім того, структури з орбіти Фірташа стали вигодонабувачами схем угруповання на Об'єднаній гірничо-хімічній компанії (ОГХК). Як пише ЗМІ, з подачі Сенніченка Кабміном 5 жовтня 2020 було призначено в.о. директора ОГХК Артура Сомова, який до цього був фіндиректором компанії "Карпатигаз". Одним із головних бенефіціарів останньої був тісно пов'язаний із Фірташем бізнесмен Олександр Спектор, а сам Сомов через тиждень після призначення підписав від імені ОГХК контракт на постачання ільменітового концентрату з маловідомою чеською компанією Belanto Trade.

За даними Центру журналістських розслідувань, у листопаді 2020 – березні 2021 ОГХК відвантажила Belanto Trade понад 78 тисяч тонн ільменітового концентрату. Усі поставки, за митними документами, були здійснені в порти Туреччини, де сировина перевалювалася на інші, як правило, російські судна, які доставляли його до портів Криму або Керченської протоки.

"А звідти вже воно вирушало на кримський "Титан" - єдиний завод з виробництва двоокису титану в окупованому росією Криму, підконтрольний тому ж Дмитру Фірташу" - пише видання.

Наразі НАБУ та САП встановлюють решту можливих учасників злочинної організації та досліджують інші випадки їхньої протиправної діяльності, тож нові підозри, ймовірно, є справою часу.