RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Нового голову Держаудитслужби в Одесі Ставнійчука раніше називали "сомалійським піратом" через тиск на бізнес - експерт

Південний офіс Держаудитслужби очолив колишній голова регіональної держекоінспекції Олександр Ставнійчук, якого підприємці порівнювали з сомалійськими піратами через непередбачувані і необгрунтовані перевірки.

Ставнійчук працював в органах екологічного контролю, притягався за порушення у держзакупівлях, а тепер перевірятиме використання коштів платників податків, написав у блозі політолог Володимир Манько.

Блогер зазначає, що наприкінці 2009 Ставнійчук потрапив в патронатну службу міністра екології в уряді Юлії Тимошенко.

"Ймовірно, не в останню чергу - через зв’язки своєї матері, Вікторії Георгіївни, яка у Верховній раді 6 скликання (якраз у період закінчення перебування на посадах урядовців Тимошенко) була помічницею одіозного нардепа і підприємця Миколи Злочевського", - додає він.

Протягом правління Януковича Ставнійчук працював першим заступником начальника Держуправління екології Одеській області, став директором Департаменту екології Одеської ОДА. У цей час, як повідомляли ЗМІ, Держфінінспекція склала на нього протокол за порушення при держзакупівлях. У січні 2016 провадження закрили. Потім він займав посаду начальника екоінспекції Кримсько-Чорноморського округу. Після зміни уряду в 2019 Держекоінспекцію очолив Єгор Фірсов, якому в Одесі надходили скарги від підприємців на Ставнійчука: йшлося про схему перевірки ізольованих баластових вод, яку призначають для затримки суден у портах.

"Інспектори захоплюють судна, як пірати Сомалі, а щодня простою судна коштує десятки тисяч доларів. Тож потім доводиться домовлятися", — заявляв співзасновник та директор компанії Risoil Шота Хаджішвілі.

Представниця сфери морського страхування Наталія Свертилова заявляла, що в договорах між судновласником та фрахтувальником страхування відбувається від ризиків при заході в територіальні води Нігерії, Аденської затоки з боку Сомалі та при зустрічі з українською екологічною службою. Нарада закінчилась вимогою для Ставнійчука звільнитися з посади. Згодом він поновиться через суд і продовжить діяльність. З вересня 2022 Ставнійчук працював в Мінекології на посаді в Управлінні екологічного контролю та методології. Тут його стали пізнавати ЗМІ, як фахівця із питань екологічних збитків, завданих військовою агресією РФ.

З червня 2023 він очолив Південний офіс Держаудитслужби.

"Призначення Ставнійчука проходило "за спрощеною процедурою" - без підтвердження знання державної мови, без обов’язкового для цієї посади диплома про освіту за фахом економіка або фінанси / аудит. Що найцікавіше - без допуску до державної таємниці… З огляду на майбутні виклики повоєнного відновлення і необхідності здорового, прозорого контролю за витратою багатомільярдних коштів - це велике запитання до кадрових принципів і в цілому адекватності і ефективності менеджменту діючого керівництва Держаудитслужби", - резюмує експерт.