RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як не сплачувати борг перед державою: ЗМІ розповіли про банкрутство екс-власника Дельта Банку Лагуна

Колишній власник Дельта Банку має купу зобов'язань перед державою та держустановами, серед них зокрема лише "Ощадбанку" за рішенням суду Микола Лагун має сплатити 250 млн доларів, ще 0,5 млрд доларів як відшкодування збитків пов'язаних з незаконним виведенням коштів отриманих як рефінансування від Національного банку в офшори. Кілька років Фонд гарантування вкладів фізичних осіб намагається стягнути з екс-банкіра та топ-менеджерів банку 850 млн доларів.

Про це пишуть "Українські новини" із посиланням на сюжет Апостроф TV.

Лагун з 2022 року переховується чи в Австрії, чи в Монако. На жодному з судових засідань в кримінальних справах за особливо тяжкі злочини про заволодіння коштами в особливо великих розмірах він не з'явився. Справа затягується його адвокатами.

Наразі він ініціював справу про оголошення себе "неплатоспроможним", що може звільнити його від боргів. Ця справа, на відміну від кримінальних розглядається дуже стрімко.

Так, до Господарського суду Києва Лагун на початку серпня 2023 подав заяву про "неплатоспроможність", її прийняв до розгляду суддя Пасько та призначив підготовче засідання через 2 тижні. Журналісти звернули увагу, що в ухвалі, підписаній суддею Пасько ні про кредиторів екс-власника Дельта Банку, ні про суму боргів не йдеться. При цьому саме мотивація "обнулити" борги ймовірно стала причиною звернення до суду.

Кредитори Миколи Лагуна - НБУ, Ощадбанк, Укрексімбанк та ціла низка фізичних і юридичних осіб, що майже десятиріччя намагаються повернути втрачені гроші через суд. Втім запрошення на засідання, що може обнулити боргові зобов'язання банкіра, їм не надали. Сам заявник, Микола Лагун, у Господарському суді Києва теж не з'явився. Слухання тривало всього кілька хвилин. Засідання перенесли на 7 вересня.

У матеріалі зазначається,що якщо Господарський суд Києва затвердить "план реструктуризації боргів" Лагуна, то в кращому випадку екс-власник Дельта Банку візьме на себе обов'язок погасити якусь мізерну суму боргу, а щодо всіх інших боргів запропонує прийняти рішення про прощення йому боргів.

"Відтак екс-власник Дельта Банку вийде "сухим із води", а 1,5 млрд американських доларів, які заборгував банкір-утікач, перетворяться на сухе листя", - пишуть журналісти.

В іншому ж випадку, якщо кредитори не погодяться - Миколу Лагуна оголосять банкрутом.

"І той знову у виграші - через відсутність майна він буде звільнений від усіх боргів. Усе, що лишиться "на згадку" - заплямована ділова репутація на 3 три роки та зобов'язання екс-власника Дельта Банку письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності іншим сторонам при укладенні нових фінансових договорів", - зазначається в матеріалі.

В сюжеті журналісти наголосили, що слідкуватимуть за розвитком ситуації та зроблять все залежне, щоб не дати змоги банкіру Миколі Лагуну уникнути покарання.