RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Ірландська CRH plc може охопити 57% українського ринку цементу: журналісти звернулись до АМКУ

На Україну чекає велика відбудова: лише на відновлення житла, за даними Світового банку, Кабміну та Єврокомісії, нині потрібно 70 млрд доларів, на те, щоб поновити інфраструктуру – ще щонайменше 170 млрд. Ці суми можуть суттєво зрости,бо в одній з галузей, без якої відбудова неможлива, відбуваються спроби монополізації.

Йдеться про цементний ринок, зазначають журналісти ІА "Kyiv City News".

За даними Асоціації виробників цементу України "Укрцемент", наразі розподіл ринку між великими гравцями виглядає наступним чином: "Івано-Франківськ цемент" контролює близько 33%, CRH plc – 24%, Дікергоф – 18%. І "Кривий Ріг цемент" – 15%. На частку решти виробників припадає близько 10%. Однак улітку стало відомо, що італійський виробник Buzzi через дочірню компанію Dyckerhoff GmbH досяг угоди про продаж частини свого бізнесу в Східній Європі, зокрема – в Україні. При цьому українські активи дістануться ірландській CRH plc.

"Завод Cemark (торгова марка, під якою CRH plc випускає продукцію в Україні) відкрив у Вишневому термінал для зберігання цементу. Йдеться про чотири силоси на 36 тис тонн, які здатні розвантажувати більше 100 вагонів на добу", – розповів голова Асоціації виробників цементу "Укрцемент" Павло Качура.

Коментувати можливе домінування ірландців на українському ринку голова асоціації відмовився: "Не можу відповісти на це питання, бо станом на зараз монополізації немає".

Проте, як стало відомо журналістам "Kyiv City News", цим плани CRH plc не обмежуються: ірландці нібито націлились на викуп заводу "Кривий Ріг цемент" та виробника бетону "Астор" у Київській області, що може бути заявкою на монополію, адже потенційно CRH plc контролюватиме понад половину вітчизняного ринку. У такому випадку найбільший гравець зможе диктувати, по якій саме ціні продаватимуться критично важливі будматеріали для відбудови країни.

Подібні цінові маніпуляції фіксувалися на вітчизняному ринку ще до повномасштабного вторгнення. У 2019 році 4 компанії-члени асоціації виробників цементу "Укрцемент" змогли домогтися від Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі введення антидемпінгових мит на імпорт цементу з Білорусі, Молдови та рф, аби захистити національне виробництво. У 2020 ситуація повторилась і з імпортом турецького цементу.

Журналісти ІА "Kyiv city news" закликали Антимонопольний комітет відреагувати та прокоментувати ситуацію довкола розширення присутності ірландської компанії CRH Plc на вітчизняному ринку, і чекають на відповідь.