RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Птахофабрика "Чорнобаївська" не причетна до екологічної проблеми в Херсонській області - ЗМІ

Птахофабрика "Чорнобаївська" не причетна до екологічної проблеми у Херсонській області, бо курячий послід, який фабрика продає фермерам, ті використовують на власний розсуд.

Про це йдеться в сюжеті телеканала "Інтер".

Журналісти спробували встановити, хто ж насправді винен в екологічній проблемі сіл Музиківка, Чорнобаївка і Східне, що поблизу Херсону. Чиновники, екологи та представники інших служб без проведення відповідних досліджень звинуватили у поширенні неприємного запаху птахофабрику. Та, у свою чергу, заявляє, що дотримується закону про захист навколишнього середовища і надала всю необхідну інформацію контролюючим органам.

Більше половини відходів птахофабрики, яка є філією агрохолдингу "Авангард", переробляють на заводі з виробництва біогазу, решту продають фермерам як добриво. Там наголошують: разом із курячим послідом надають інструкцію з його правильного використання.

Послід у селі Музиківка дійсно з птахофабрики, проте на підприємстві вважають звинувачення на свою адресу необ’єктивними і надуманими.

"Ми не відмовляємося від посліду і ніколи таке питання не піднімали. Є укладений договір з фермерськими господарствами. Є угоди, в яких визначено, що вони, забираючи гній, отримують інструкцію з його внесення і відповідно далі несуть відповідальність вони", - заявив директор філії "Чорнобаївська" Андрій Чирков.

Журналісти з’ясували, що поля, з яких тхне, обробляє фермерське господарство "Сапфір агро". Це одне з підприємств, з яким птахофабрика уклала договір на поставку посліду. Проте до журналістів ніхто з представників фермерського господарства не вийшов. Відмовилися коментувати ситуацію на камеру і в Музиківській сільраді. Там лише повідомили: фермери дійсно користуються народним способом удобрення ґрунту.

Наскільки він безпечний, тепер з'ясовують екологи і Держспоживслужба. Поки отримані результати досліджень повітря, які надав місцевий Гідрометцентр. Згідно з ними, забруднень біологічного характеру не виявлено.

Зазначається також, що не можна виключати і інші версії чому в повітрі в Херсоні може бути неприємний запах. Зокрема, однією з причин може бути робота каналізації.