RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Ukrlandfarming розповіли, як інноваційні системи контролю економлять кошти

Інновації, які впровадила група компаній "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, дозволяють економити одному з найбільших агрохолдингів країни мільйони.

Про перспективні технології, які застосовуються в агровиробництві, фахівці агрохолдингу розповіли сайту Latifundist.com в рамках проекту Smart Field 2.0.

Перший проект в компанії почали реалізовувати в 2013 році. Це був аналіз інформації з сільськогосподарської техніки. Технологія удосконалювалася щорічно. В результаті була отримана унікальна система телеметрії, яка збирає дані з тракторів, комбайнів, авто, обладнання і будує унікальний документообіг. Система здійснює контроль і над матеріальними цінностями - ПММ, мінеральними добривами, ЗЗР.

"Завдяки системі ми розуміємо, на яких полях техніка в кожен момент, скільки гектарів зробила за день, місяць, сезон. Маючи списання запчастин в програмі 1С, можемо зробити висновки про ефективність використання машин. Це дозволяє запобігати зловживанням та крадіжкам, і приймати рішення про раціональне використання ресурсів", - пояснює Володимир Бабій, керівник департаменту впровадження інновацій Ukrlandfarming.

Другим цікавим проектом, який запустили у 2015 році і щорічно покращують, стала розробка "Укрлендфармінг" - система контролю вивезення врожаю - за рухом зерна з полів на елеватори. За цією системою у кожного водія є авторизована картка, а кожен комбайн оснащений системою Connect і рідером. Водій автомобіля підносить картку до рідера, і після цього може початися вивантаження зерна з комбайна в машину. Кількість зерна контролюється за встановленими в бункер датчиками. За пересуванням автотранспорту з поля до елеватора стежать за допомогою GPS-навігації.

"З тих пір, як розробили систему, кількість крадіжок і зловживань впала в рази. Якщо подібні інциденти трапляються, ми можемо їх відстежити і відшкодувати збитки. Вкладення в розробку виправдали себе за рік використання. Вона допомагає економити і будувати чітку аналітику", - пояснив фахівець.

Департамент отримує повну картину кожної культури по кожному регіону - з врожайністю, технологією, часом посіву та збирання, даними по агрегатам, внесеним ЗЗР та міндобрив. Так виходить розгорнута технологічна карта кожного поля, що дозволяє відстежувати зв'язок між змінами в технології вирощування культур і зміною врожайності, і масштабувати рішення і проекти, які дають результат.

Щоб дати життя інновацій, в Ukrlandfarming прораховують їх економічну ефективність. Якщо виникають сумніви, то долю нововведення вирішують фінансовий та операційний директори компанії, директор по механізації і відповідальний за рослинництво.

"Якщо є сумніви щодо рентабельності ідеї, ми запускаємо пілот на 2-3 підприємствах, 3-4 одиницях техніки. Рік ми аналізуємо. Якщо бачимо, що інновація заслуговує на увагу, масштабуємо її на всю техніку або поля", - розповідає Володимир Бабій, керівник департаменту впровадження інновацій Ukrlandfarming. Саме так збираються тестувати нову ідею: обладнати розкидачі добрив відеокамерами.

"Ідея в тому, щоб фіксувати момент завантаження мінеральних добрив, моменти зупинок при розкиданні в поле, і виключити можливості крадіжок або нецільового використання мінеральних добрив", - поділився планами фахівець.

"Укрлендфармінг" - один з найбільших агрохолдингів країни за розмірами земельного банку. Підприємства групи компаній працюють в 600 населених пунктах у 22 регіонах України. Група компаній займається вирощуванням зернових і олійних культур, насіння, тваринництвом і виробництвом яєць і яєчних продуктів (Avangardco IPL). Власником "Укрлендфармінг" є український бізнесмен Олег Бахматюк.