RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Аграрії чекають на відповідь президента щодо петиції про відтермінування збільшення лімітів на купівлю землі - ВАР

У стислі строки петицію Всеукраїнської Аграрної Ради до президента щодо відтермінування збільшення у 100 разів лімітів на продаж с/г земель "в одні руки" підписали більше 25 тис. українців.

Під час прес-конференції ВАР закликала Володимира Зеленського якнайшвидше розглянути їхнє звернення. Аграрії наголосили, що очікують на змістовну відповідь – чи вважає очільник держави за необхідне в умовах війни збільшувати ліміт на купівлю землі "в одні руки" зі 100 га до 10 000 га. ВАР закликала Зеленського врахувати позицію всіх учасників ринку та внести до Ради відповідні законодавчі ініціативи: відтермінувати збільшення лімітів на продаж землі з 1 січня 2024 на час війни та 2 роки після її завершення.

За словами голови ВАР Андрія Дикуна, середній агробізнес не проти земельної реформи, але проти збільшення в умовах війни лімітів на продаж землі "в одні руки" зі 100 га до 10 000 га.

"Активне голосування за петицію вказує на те, наскільки ця проблема зараз болюча для аграріїв. У середнього та малого бізнесу, який виробляє 60% агропродукції, немає коштів купувати землю. В умовах низьких цін на агропродукцію, логістичних проблем зі збутом, браку фінансових ресурсів та робочої сили через війну, аграрії не мають змоги виступити повноцінними учасниками земельного ринку... Ми зверталися до Мінагрополітики, до Кабміну, Аграрного комітету ВРУ з проханням відтермінувати збільшення лімітів на купівлю землі, але підтримки не почули. Саме тому вимушені зараз звертатися до президента України", – наголосив Андрій Дикун.

За словами Миколи Пивовара, директора ПП "Андріївка" з Харківської області, більшість агропідприємств працюють у збиток навіть при наявності кредитування: "Під час воєнного стану не може бути такого ринку, щоб продавати по 10 тис. гектарів. Окрім того, що аграрії фінансово допомагають ЗСУ, агросектор є дуже закредитованим. Вдячні уряду за пільгове державне кредитування, але ще рік праці у збиток, і галузь збанкрутує", - зазначив він.

У пріоритеті держави має бути розробка програм розвитку села, підтримка окупованих та деокупованих територій, зауважив Олександр Могилевцев, аграрій-військовослужбовець, власник окупованого господарства в Запорізькій області: "Відсутні умови, за яких українські фермери можуть розвиватись. Хтось проливає кров за землю, а хтось готується її купувати… Поки йде війна про продаж землі не може бути й мови. Потрібні програми розвитку села, програми розвитку глибокої переробки, фінансові відшкодування деокупованим та розграбованим підприємствам".

За словами Алли Стечишин, очільниці ФГ "Калина Лошнівська" на Тернопільщині, збільшення лімітів до 10 тис. га змусить аграріїв переорієнтуватися з допомоги армії на пошук можливостей для придбання землі: "Моє підприємство щомісяця виділяє понад 500 тис. грн на допомогу армії. Коли почнеться розпродаж по 10 000 га землі, аграрій повинен буде захистити свій бізнес - купити землю, де він пропрацював все життя, аби її не купив хтось інший. Які будуть пріоритети - допомогти ЗСУ чи купити земельну ділянку?".

Агросектор очікує на відповідь президента та сподівається, що очільник держави підтримає галузь, яка працює заради продовольчої безпеки та перемоги.