RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Стало відомо, що стоїть за газовими маніпуляціями Росії проти України

Різкими коливаннями обсягу транзитного газу через Україну в Європу і тиску в українському газопроводі російський "Газпром" має намір дискредитувати в очах ЄС НАК Нафтогаз України як надійного транзитера.

Про це йдеться в статті Комерсант.

Видання нагадує, що Газпром з 9 серпня різко збільшив заявку на транзит газу через Україну через ремонт на обох нитках газопроводу Північний потік. Заявка зросла на 20%, до 275 млн кубометрів газу на добу, при цьому "Газпром" не підвищив достатньо тиск на вході в українську ГТС.

За даними видання, Україна змушена була знову підняти свій газ для підтримки транзиту в Євросоюз.

"Щоб забезпечити цю прокачку треба зупинити закачку газу в ПСГ, що зараз іде і що вкрай небажано",— говорить співрозмовник видання, близький до Міненерго України.

Він вважає, що "Газпром" різкими коливаннями обсягів подачі газу намагається спровокувати "Нафтогаз" на неповне виконання заявок на транзит.

"Все це Росія робить для того, щоб показати ЄС, що Україна — слабкий транзитний партнер. Щоб говорити так: вони не змогли забезпечити транзит влітку, а що буде взимку?" — вважає джерело.

У "Газпромі" заявили, що "обсяг подаваного на вхід в ГТС України газу повністю відповідає заявці "Газпрому" на поточну добу", а підтримання тиску в системі — "це проблема транзитера".

Видання зазначає, що згідно транзитного контракту, "Газпром" повинен кожну газову добу отримувати на виході з української ГТС стільки ж газу, скільки дає на вході. При цьому фізично переміщення газу за основним транзитним маршрутом через Україну займає 36 годин, тобто при різких коливаннях обсягів українська сторона змушена видавати на виході в тому числі і власний газ, який Україна зазвичай запасає на зиму в свої сховища.

"Газпром" в даному випадку діє в "сірій зоні", а посилання "Нафтогазу" на "контрактний тиск" не можуть бути підтверджені юридично", - зазначає видання.

Експерт Віталій Крюков з Small Letters зазначає, що "Газпрому" була б на руку дискредитація "Нафтогазу" як надійного транзитера, особливо в умовах складних політичних консультацій в Європі по Північному потоку-2.

Як повідомляв "Апостроф", Нафтогаз їдко відповів на прохання російського газового монополіста ВАТ "Газпром" на адресу оператора газотранспортної системи (ГТС) України "Укртрансгаз" збільшити обсяги транспортування газу на 20% через ремонт "Північного потоку".