RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Косюк радить громадам більше інвестувати в альтернативну енергетику

Енергетична незалежність України залежить від енергонезалежності вже створених громад, яким доступні альтернативні джерела енергії.

Таку думку висловив голова правління МХП Юрій Косюк, зазначивши, що ще у вересні минулого року уряд схвалив національну енергетичну стратегію, у якій передбачено до 2020 року збільшення частки відновлювальних джерел енергії в України на рівні 11%, а до 2035-го до 25%. "Завершення першого етапу реалізації цієї стратегії повинно відбутись через два роки. Та не зважаючи на це, на сьогодні ми маємо показник альтернативних джерел лише в 1,2%", - зазначив він.

«Звичайно є і позитив: відкриття сонячних установок в Херсонській області, плани з побудови потужної сонячної станції в Чорнобильській зоні, підготовка до запуску в Кам'янці-Подільському потужної ТЕС, яка повністю забезпечить місто теплом і електрикою» - зауважив Юрій Косюк.

Однак, на думку голови правління МХП, загальна тенденція вкрай невтішна. Адже національна енергетична стратегія в частині альтернативних джерел фактично опинилася під загрозою зриву.

Юрий Косюк

«Головною причиною такої ситуації, на мій погляд, є недостатня увага до інвестицій в альтернативну енергетику на рівні громад. Децентралізація дала їм широкі можливості, однак не визначила стратегічні напрямки» - пояснив Юрій Косюк.

Косюк також переконаний, що уряд має сконцентрувати всі зусилля на енергетичній незалежності громад і дати їм готові кейси з реалізації інфраструктурних проектів. І в першу чергу, з виробництва достатнього для власних потреб об’єму тепла та електрики.

Раніше голова правління ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк заявляв про плани переорієнтувати свої підприємства на відновлювальну енергетику.