RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Закон про зелені аукціони: в Раді розповіли, на скільки подешевшає "чиста" енергетика

Україні слід очікувати зростання інвестицій з-за кордону в сферу "зеленої" енергетики, а тарифи на відновлювальну енергогенерацію на ринку повинні знизитися.

Про це повідомив народний депутат фракції РПЛ Юрій Чижмарь, коментуючи прийняття законопроекту №8449-д про запуск "зелених" аукціонів для "Українських Новин".

"Прогнозую прихід іноземних інвесторів, які мають більш "дешеві" гроші і менші операційні витрати. Це дозволить знизити вартість"зеленої енергетики"до рівня ЄС - на 30-35%. Також це забезпечить стабільне економічне зростання частки відновлюваної енергетики в загальному виробництві, що дозволить відмовитися від дорогої і шкідливою теплової електрогенерації", - підкреслив він.

За його словами, аукціони, які вводяться в Україні, є цивілізованою формою визначення ринкової ціни на "зелену енергію" і засобом протидії корупції в енергетичній галузі.

"Аукціон забезпечує вільний доступ до отримання держпідтримки через торги на електронних майданчиках, де здійснюються держзакупівлі. Ми обмежили термін дії техумов на підключення, щоб не було фактів "бронювання" підключення під майбутню спекуляцію з перепродажем компанії. І по-третє, ми впроваджуємо договірну основу відносин між державою та інвестором, це ліквідує дискусію про ретроспективну форму зміни тарифів. Це були основні вимоги іноземних інвесторів, які фінансують енергетичні проекти в Україні. Ухвалення закону має відновити фінансування і збільшити його розмір", - пояснив Чижмарь.

Ухвалення закону в Українській асоціації відновлюваної енергетики назвали "запізнілим", але її голова Олексій Оржель зазначив, що його прийняття позитивно вплине на весь енергоринок.

"Законопроект необхідно прийняти швидше і з липня скорочувати тариф і переходити на аукціони. Через те, що процес проходження процедур в парламенті затягнувся, необхідно якнайшвидше підписати закон 8449-д президентом і почати готувати вторинне законодавство, систему Prozorro для проведення аукціонів, щоб хоча б з нового року запустити нову систему", - заявив він.

Народний депутат України з фракції "Самопоміч" Лев Підлісецький прогнозує здешевлення "чистої" енергії.

"Правильно організовані аукціони знизять тариф до економічно обґрунтованого рівня. Для отримання права на підтримку необхідно буде виграти частину квот, а для цього на аукціоні треба буде запропонувати найнижчий тариф", - сказав Підлісецький.

Нардеп зазначив, що з запуском "зелених" аукціонів покращилися умови для інвесторів на ринку альтернативних джерел енергії.

"Вдалося зафіксувати розмір фінансових зобов'язань і зупинити їх безконтрольне зростання. Обвал ринку"зелених"джерел може статися в найближчі 3 роки. Але він буде дешевше для держави і споживачів", - спрогнозував він.

25 квітня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про "зелених" аукціонах.

За проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" проголосував 251 народний депутат при 226 необхідних.

Відповідно до закону, "зелені" аукціони запускаються на ринку електроенергії і, крім того, передбачений ще ряд новацій, що знижують "зелений" тариф з 2020 року для сонячних станцій на 25% і для вітрових на 10%.