RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Людина з яйцями: Коломойський розкрив схеми Крючкова в "Центренерго"

Ігор Коломойський заперечив інформацію про те, що Дмитро Крючков зараз задіяний у роботі щодо "Центренерго".

Про це олігарх розповів в інтерв'ю "Цензор".

"Ні, як може людина, яка так обкрадала, зі мною працювати? Я більше скажу, саме Крючков створив схему, з якою "Центренерго" зараз планує боротися. Я знаю юридичні компанії, які ведуть зараз юридичний захист компанії, ми їх порекомендували. Крючков купив компанію, у якої була заборгованість 60 млн, і зробив державній компанії "Центренерго" заборгованість перед своєю компанією в 1 млрд 800 мільйонів, здається - просудив, проіндексував", - розповів Коломойський.

За його даними, найближчим часом "буде велике звернення до правоохоронців" щодо схем фальсифікації заборгованості держави перед приватними компаніями.

"Одна злодійська бригада тирила гроші. Потім кононенки та кропачови різні вирішили зробити крайнім Крючкова, він збунтувався, не такий простий хлопець виявився … Крючков знає стільки, що якби його екстрадували з Німеччини, коли Порошенко ще був при владі, - запевняю, його повісили б у СІЗО, і знайшли б заповіт: "Прошу нікого не звинувачувати", - пояснив Коломойський.

Він стверджує, що те, що Крючков дає інтерв'ю, "що все це була одна шайка-лійка", свідчить, що людина "виявилася з яйцями, вирішила постояти за себе".

"Ви розумієте розміри розкрадань? Протягом буквально півтора року по 500 млн на місяць. Ну, плюс-мінус там, мінімум 400. Без жартів, все по-дорослому. Уявіть, ці гроші просто виймали з кишень кожної простої людини, кожної, але при цьому уряд каже, що треба піднімати тарифи, міністри і депутати підтримували, а потім йшли на прийом до Крючкова за своєю часткою. І скільки таких схем, які люди сплачують", - зазначив Коломойський.

Коментуючи подання підприємства Коломойського, за яким Конституційний суд обмежив повноваження НАБУ з розслідування справи, олігарх зазначив: "Я вам поясню. Ми нічим не обмежуємо повноваження НАБУ з розслідування, навпаки, ми всіма силами сприяємо слідству, ми готові дати всі свідчення і документи. Могли ж ми не передавати списки відвідувачів (Крючкова, – Ред..) - але ми все чітко передали".

"Чому воно (НАБУ) має займатися Запорізьким феросплавним, який ні в кого нічого не вкрав, навпаки, заплатив за електроенергію, а йому кажуть: другий раз заплатіть. З якого дива? Це не питання проти НАБУ, це питання, щоб вони не зловживали своїм становищем. І коли вони не можуть знайти справжніх шахраїв, вони вигадують, що легальна компанія щось у когось забрала", - стверджує Коломойський.

Він розповів, що Запорізький феросплавний завод та "Запоріжжяобленерго" (до обох причетний Коломойский, - Ред.), були пов'язані поставками електроенергії в одному місці. Але в якийсь момент "Запоріжжяобленерго" перевели на алгоритм через нібито існуючу заборгованість.

"Спочатку тебе штучно "підсаджують на алгоритм" під надуманим приводом, щоб твої гроші йшли через посередника, якого поставили, - Крючкова. Потім створюють систему, де ти не можеш користуватися своїм розрахунковим рахунком. Вовк усе це робив разом із Крючковим. Вовк тут один з героїв усієї цієї драми", - додав він.

"Якщо ми візьмемо ту частину, яка пов'язана з Крючковим, то виходить, що Запорізький феросплавний з ним розрахувався, а "Запоріжжяобленерго" має отримати ці 150 млн, які йому не заплатили. Тепер вони мають звертатися, що їх пограбували, і дивитися, хто там зловживав. А НАБУ влізло в цю справу, і сказало: нам пофіг Крючков, ми його вивели з гри, він цінний свідок, а ви вдруге будете платити "Запоріжжяобленерго", тому що воно ваших грошей не отримало … Вийшло, що він (Крючков, – Ред.) взяв гроші, звалив, тепер він цінний свідок і його не чіпають, а феросплавний завод має за ним ганятися, вибивати з нього гроші, які йому заплатили. Ми не хочемо, нехай держава займається, те ж НАБУ не тільки свідчення знімає з Крючкова, але й гроші", - резюмував Коломойський.

Відповідаючи на зауваження, що Крючков знімає офіс у "Міленіумі", на шостому поверсі, а поруч його офіс, Коломойський відповів: "А що пояснювати? Це легко перевірити, тому що до керуючої компанії прийшли запити НАБУ - хто заходив до Крючкова, хто не заходив, ми їм дали всю книгу відвідувачів, там унікальний список. Виявляється, у Крючкова побувало чимало наших державних діячів, просто черга йшла за милостинею. Там взагалі я просто такі прізвища побачив у цьому журналі, просто був вражений. Багато міністрів, губернатори, народні депутати, відомі люди! Кононенковські всі найближчі помічники, у деяких були постійні перепустки, вони як на роботу сюди ходили. Більше не скажу, далі таємниця слідства".