RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Енергоспівтовариство ЄС стане медіатором в суперечці про "зелені" тарифи між учасниками ВДЕ і Мінекоенерго - ЗМІ

Енергоспівтовариство зареєструвало суперечку Мінекоенерго з Українською вітроенергетичною асоціацією (УВЕА) і Європейсько-українським енергетичним агентством (ЄУЕА) у зв'язку з прийдешніми змінами в існуючій системі гарантованих "зелених" тарифів (Feed-in-Tariff, FIT) в Україні, заходах щодо стабілізації та можливих рішеннях кризи українського сектора відновлюваної енергетики (ВДЕ).

Про це пише "Обозреватель".

"Центр з вирішення спорів та переговорів Секретаріату Енергетичного співтовариства закликаний допомогти владі і зацікавленим сторонам в розробці оптимального рішення для сектора ВДЕ", - наголошується в повідомленні на сайті Енергоспівтовариства.

У релізі вказується, що в даний час формально і неформально обговорюється кілька законопроектів, призначених для заміни або зміни існуючого законодавства.

Мінекоенерго в листопаді 2019 року створив робочу групу для пошуку вирішення проблеми в секторі ВДЕ, в тому числі моделі реструктуризації тарифу, однак, за даними ЗМІ, її робота зайшла в глухий кут.

У Раді на початку грудня був зареєстрований законопроект №2543 про поліпшення інвестклімату в сфері ВДЕ, авторами якого виступили Людмила Буймистер, Дмитро Наталуха (обидва - фракція "Слуга народу"), Сергій Тарута (фракція "Батьківщина"), Леся Василенко (фракція "Голос "), Максим Єфімов (самовисуванець). Законопроект, зокрема, пропонує добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів (максимум на 15%) з одночасним продовженням термінів їх виплат і скороченням термінів попередніх договорів. Документ підтриманий галуззю.

Однак Мінекоенерго заявило, що виступає категорично проти запропонованого депутатами сценарію реструктуризації.

З компромісним законопроектом не згоден також глава парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. 13 грудня профільний комітет Ради відмовився підтримувати законопроект №2543.

Іноземні інвестори в "зелену" енергетику почали згортати проекти будівництва об'єктів ВДЕ. Зокрема, норвезька компанія Scatec Solar призупинила будівництво сонячної електростанції потужністю 65 МВт в Херсонській області.