RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Герус імпортом електроенергії з РФ почав кампанію зі знищення енергетики України - депутати Енергодара

Міська рада міста Енергодар, в якій розташовані Запорізькі атомна і теплова електростанції, вимагає заборонити імпорт російської електроенергії в Україну на всіх сегментах ринку.

Про це йдеться в листі депутатів міськради президенту Володимиру Зеленського по законопроекту №2233, передає РБК-Україна.

"Прийнятий 04.12.2019 Верховною Радою України законопроект №2233 "Про внесення змін до закону України "Про ринок електроенергії", за словами Геруса, скасовує імпорт електроенергії за двосторонніми угодами з Росією, однак це твердження не відповідає дійсності, оскільки тепер існує дві норми, що стосуються імпорту електроенергії з Російської Федерації, які суперечать одна одній", - підкреслюють депутати.

На їхню думку, діяльність голови комітету ВР з питань енергетики та ЖКП завдає значної шкоди українській енергетиці.

"Направляючи кошти з України, голова комітету Герус А. почав кампанію зі знищення української енергетики і економіки, оскільки чим більше української електроенергії було заміщено, тим більше можливостей для тиску стало на країну", - наголошується в листі.

Депутати підкреслюють, що в Енергодарі розташовані два великих енергетичних об'єкта - Запорізькі АЕС і ТЕС, на яких виробляється кожен п'ятий кіловат в Україні, а кожна друга сім'я пов'язана з енергогенеруючим підприємством. Тому питання заміщення електричної енергії російської є "доленосним". Вони вимагають від президента:

"Не допустити втрат обсягів виробництва на енергогенеруючих підприємствах України. На підставі пункту 30 статті 106 Конституції України ветувати прийнятий 04.12.2019 Верховною Радою законопроект №2233 з подальшим його поверненням на повторний розгляд парламентом. Прикласти всіх зусиль, щоб імпорт електроенергії з країн, які не є учасниками Європейського енергетичного співтовариства, був заборонений на всі сегменти ринку".

Депутати Мирноградскої міськради в аналогічному зверненні до президента заявили, що імпорт російського струму ставить під загрозу енергетичну незалежність країни. На їхню думку, ситуація є неприпустимою і свідчить про вчинення Герусом кримінального злочину проти держави.

Комерційний імпорт електроенергії з Росії було розпочато з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса". За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже вдвічі, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень втричі - до 12 млн кВт-год / добу.

Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до примусового обмеження потужності українських електростанцій.