RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Електроенергія зі сміття: в Казахстані назвали розмір спецтарифу

Інвесторів в будівництво сміттєспалювальних заводів в Казахстані залучать гарантованим постачанням твердих побутових відходів (ТПВ), а також високим тарифом на вироблювану ними електроенергію, який складе близько 25 євроцентів за 1 кВт/год, з гарантованою її купівлею за прикладом відновлюваних джерел енергії.

Про це повідомив міністр екології, геології та природних ресурсів Казахстану Магзум Мирзагалієв, передає РБК-Україна.

За словами міністра, в даний час на 3,5 тисячах полігонів країни накопичено понад 120 млн тонн ТПВ, а щорічно утворюється понад п'ять мільйонів тонн.

"З 2016 року спостерігається зростання переробки ТПВ з 2,5% до 14%, однак зрозуміло, що цього мало. З метою скорочення обсягів, утворених ТПВ ми пропонує впровадити механізм waste to energy, що передбачає спалювання відходів з подальшим отриманням електроенергії і тепла та передачею в мережу по аналогії з поновлюваними джерелами енергії", - повідомив чиновник.

За його словами, даний механізм добре себе зарекомендував в Європі, де працює близько 150 сміттєспалювальних заводів. Спалювання сміття, що скупчилося в Казахстані, дозволить скоротити обсяги відходів до 30% до 2025 року і залучити приватні інвестиції.

Мирзагаліев зазначив, що висловлюються побоювання про впровадження механізму waste to energy, пов'язані з можливим утворенням викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, утворених при недостатньому оснащенні заводів газоочисткою. У зв'язку з цим планується впровадження в Казахстані жорстких обмежень щодо дотримання вимог до викидів, аналогічних європейським директивам.

"У нас є сміттєсортування, десь краще, десь гірше, але сміттєпереробки у нас немає взагалі на сьогодні. Інвестор не йде, тому що дуже низькі тарифи. У середньому тариф на вивезення сміття - 200 тенге (близько 13 грн) з населення. По місту Алмати, в якому не менше двох мільйонів живе, платять всього близько 580 тисяч мешканців", - сказав він.

На його думку, щоб залучити інвесторів в сектор, необхідно підвищити тарифи в багато разів, з 200 до 1,5-2 тисяч тенге (100-130 грн), що забагато для населення.

"З проблеми низьких тарифів потім випливає питання, що інвестори ніколи не прийдуть. Об'єктивно підняти тарифи в рази, в десятки разів неможливо. Тому пропонується такий механізм (залучити інвесторів в створення сміттєспалювальних заводів)", - сказав він.

Представник департаменту розвитку електроенергетики міністерства енергетики Міржан Сасрєтов назвав депутатам тариф на електроенергію, яка буде вироблятися за рахунок спалювання сміття і поставлятися в загальну мережу за прикладом ВДЕ.

"За спалювання сміття тариф дорівнюватиме 102 тенге (25 євроцентів) за 1 кВт/год на сміттєвих заводах і в даний час хочуть застосувати механізм оплати як поновлюваних джерел енергії", - сказав він.

Слід зазначити, що Україна має схожу ситуацію з переробкою ТПВ. Щорічно країна генерує 14 млн тонн побутових відходів - 5,6% ТПВ отруюються на переробку, 1,4% на спалювання, інші 93% - на звалища і полігони. За приблизними розрахунками в країні налічується 40 тисяч полігонів і звалищ, 33 тисячі з них - не санкціоновані.