RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

"Більше, ніж у Трампа": журналісти розповіли про "доходи" глави "Укргідроенерго" Ігоря Сироти

Глава "Укргідроенерго" Ігор Сирота перетворив державну компанію в "бізнес-імперію і щорічно "викачує" десятки мільйонів бюджетних гривень".

Про це з посиланням на Факти повідомляє УНІАН.

Ігор Сирота очолив Укргідроенерго на початку президентства Віктора Януковича в 2011. Як стверджують журналісти, його призначення "лобіював Юрій Бойко". У 2014 Сироту намагалися відсторонити через корупційні скандали, однак ОАСК заблокував це рішення.

В даний момент Ігор Сирота фігурує в багатьох кримінальних справ за фактом зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки, розтрати в особливо великих розмірах, незаконним відчуженням майна.

У той же час "Укргідроенерго" регулярно переплачує підрядникам і контрагентам, як приклад - ТОВ "Укрінвесттехнології" отримала 75 млн грн понад контракт, а НВО "Укргідроенергобуд", частка в якому нібито "належить зятю Сироти Ярославу Заблоцькому" - 400 млн грн. Ще 83 млн грн Укргідроенерго перерахувало харківському інституту "Укргідропроект", після чого, як кажуть в матеріалі, "гроші осіли на рахунках фіктивних фірм".

З подачі Сироти інститут "Укргідропроект" приватизували і виставили на продаж. Ця основна проектна організація з будівництва та модернізації об'єктів "Укргідроенерго". "Тепер замість того, щоб заробляти на створенні проектної документації приватним компаніям - держава повинна платити за ці послуги", пишуть журналісти.

У червні 2019 року Сирота сформував наглядову раду "Укргідроенерго" і домігся призначення його главою свого партнера Валентина Гвоздія. Одним з перших рішень наглядової ради підняв Сироті зарплату майже в 3 рази. З урахуванням премій він заробив за рік понад 18 млн грн або 400 тис доларів. Для порівняння, журналісти відзначають, що "це більше, ніж отримує президент США Дональд Трамп".

"Фактично на сьогодні склалася ситуація, коли керівництво "Укргідроенерго" не тільки прокручує багатотисячні схеми "по розпилу" бюджетних коштів та міжнародних кредитів, а й відкрито виплачує собі мільйонні зарплати. При цьому уникаючи заслуженої оцінки своєї діяльності з боку уряду і правоохоронців", - пише видання.