RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Путіна впали в немилість ракети з українською назвою

Російська компанія "Космотрас" вирішила перейменувати ракети "Дніпро" в "Байкал" і запускати їх без допомоги українських фахівців.

Про це повідомляє газета Известия.

Як зазначає видання, після виходу розпорядження уряду РФ про можливості утилізації бойових ракет шляхом їх конвертації в космічні носії компанія "Космотрас" має намір продовжити пускову кампанію ракет "Дніпро", які є модифікацією міжконтинентальних балістичних ракет «Воєвода» (за класифікацією НАТО — SS-18 "Satan").

"Поки зберігався мораторій на запуски ракет "Дніпро" (останній старт відбувся 26 березня 2015 року), процес їхньої підготовки і обслуговування було перебудовано таким чином, щоб обходитися без українських фахівців. Одночасно ракеті вирішено змінити ім'я — тепер вона буде називатися "Байкал", - йдеться в матеріалі.

До війни на Донбасі представники українських компаній "Південмашу" і "Хартрону" робили систему управління для ракети і приїжджали для забезпечення пускової кампанії. Потім керівництво Міноборони РФ вирішило, що візити українських фахівців у російські військові частини небажані, і пускова програма була заморожена.

Як розповів Олександр Серкін, генеральний директор компанії "Космотрас", яка здійснювала пуски ракет, за останні півтора року вдалося оптимізувати процес комплектації і підготовки пусків ракет таким чином, щоб виключити участь українських фахівців і комплектуючих.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії 27 квітня у присутності президента РФ Володимира Путіна зірвався перший запуск ракети "Союз" з космодрому "Східний". В соціальних мережах досить іронічно відреагували на цей провальний запуск. Пізніше Путін заявив, що ракета була в повному порядку, а помилку видала контрольно-вимірювальна техніка.