RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стало відомо про плани РФ щодо поставок вугілля з окупованого Донбасу

Росія планує поставляти вугілля з окупованої частини Донбасу до Туреччини через грузинський порт Очамчира, що знаходиться під контролем самопроголошеної Абхазії.

Про це повідомляє "Inform Napalm" з посиланням на члена "торгово-промислової палати Абхазії" Сергія Ладарія.

Він заявив, що питання співпраці щодо постачання вугілля налагоджене і залишається лише узгодити тарифи.

Волонтери відзначають, що така схема контрабанди обрана кремлівськими кураторами з кількох причин.

"По-перше, це дає можливість російським портам уникати міжнародних санкцій, які можуть бути ініційовані Україною або українськими компаніями; По-друге, експорт вугілля через порт Очамчира буде складно відстежити. За міжнародними нормами - це порт грузинської юрисдикції, він закритий для заходу іноземних судів", - написали там.

"По-третє, вугілля, який завантажується в Очамчирі, можна позиціонувати на зовнішніх ринках як видобуте в самій Абхазії. Як відомо, вугільне родовище в Ткварчели з розвіданими запасами близько 4 млн. Тонн експлуатувалося ще з радянських часів; По-четверте, свою роль грають історико-політичні зв'язки між Абхазією і Туреччиною. Як відомо, абхазька діаспора в Туреччині існує з часів Османської імперії і становить, за різними даними, від 300 до 500 тисяч осіб, перевищуючи населення самої Абхазії", - пояснили волонтери.

У порту Очамчира базуються кораблі берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ, а в перспективі можуть з'явиться і російські крейсера.

Раніше США ввели санкції проти польської компанії, що займалася контрабандою вугілля з Донбасу.