RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Архбудінспекція реформуватиме будівництво під наглядом антикорупціонерів

29 жовтня на зустрічі команди проекту Разом проти корупції з керівництвом Державної архітектурно-будівельної інспекції України обговорили механізми реформування системи держархбудконтролю задля зменшення корупційних ризиків у будівництві.

Про це повідомляють "Українські новини".

Однією з пропозицій координатора урядово-громадської ініціативи "Разом проти корупції" Оксани Величко стало створення електронних кабінетів для будівельних компаній - форми прямої і відкритої взаємодії між Держархбудінспекцією та інвесторами.

Електронні кабінети стануть вирішенням багатьох проблемних питань для всіх учасників містобудівного процесу та нівелюють більшість існуючих маніпулятивних схем. Зокрема, будівельні компанії більше не зможуть ухилитися від допуску інспекторів на об’єкт будівництва для проведення позапланових перевірок під приводом відсутності письмового попередження. Наразі паперові листи-повідомлення від ДАБІ часто забудовники просто не отримують.

Крім того, електронний кабінет міститиме всю документальну інформацію про об’єкт будівництва: з моменту подачі заяви про початок підготовчих робіт до введення в експлуатацію. Це має звести до мінімуму можливість виникнення корупційних ризиків між забудовником та ДАБІ.

У той же час, Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев розповів про автоматизацію процесів у сфері будівництва як одного з найбільш дієвих механізмів боротьби з корупцією. Насамперед, про впровадження онлайн-системи надання електронних адміністративних послуг через сайт ДАБІ (як про початок будівництва, так і готовність об’єктів до експлуатації).

Також керівник відомства відзначив ефективність впровадження на сайті Інспекції онлайн-платформи "Прозора ДАБІ", де розміщується інформація про позапланові перевірки об’єктів будівництва. Ще "Прозора ДАБІ" надає можливість відслідковувати видачу/відмову у видачі дозвільних документів на будівництво.

Зараз відбувається перегляд форми акту перевірки, і в цьому напрямку теж є спільне поле для діяльності експертів проекту та ДАБІ. Тож наступна зустріч для погодження дій запланована на 15 листопада.

Наостанок Олексій Кудрявцев наголосив на максимальній відкритості ДАБІ, готовності до співпраці з метою подолання корупції всередині відомства. За його словами, це визначено одним із пріоритетів діяльності Держархбудінспекції сьогодні.