RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

В Україні проведуть розслідування продажу київського заводу "Більшовик"

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження на предмет ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції в діях учасників аукціону, на якому було продано пакет акцій АТ "Перший київський машинобудівний завод" ("Більшовик") в Києві.

Дива не сталося: як у Києві за безцінь продали легендарний завод

Увагу органу привернули повідомлення про факти, що вказують на можливі неконкурентні дії учасників торгів, оприлюднені у засобах масової інформації.

Аукціон, у якому брали участь три претенденти, відбувся 27 жовтня 2021 року. Стартова ціна пакету акцій АТ "Перший київський машинобудівний завод" становила 1389017000, 00 грн.

Як повідомляє Фонд державного майна України, остаточна вартість перевищила початкову всього на 40 млн грн і склала 1 429 017 000,00 грн. Різниця відповідає лише двом крокам.

Нагадаємо, про продаж заводу "Більшовик" конкретному покупцеві могли домовитися заздалегідь, а сам аукціон справляє враження простої формальності, на що вказує кілька ознак.

Так, аукціон тривав лічені хвилини, а учасники навіть не намагалися симулювати боротьбу. Зазвичай такі торги тривають набагато довше.

Крім того, на момент продажу різні частини об'єкта торгів (будівлі та ділянки) були обплутані труднощами, пов'язаними з правами оренди та власності. На думку експертів, певна група людей системно працювала на те, щоб відлякувати потенційних покупців.