RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Злочин на сотні мільйонів доларів: ЗМІ повідомили про наслідки закриття лікарень "Укрзалізниці"

З 1 січня 2021 року в складі АТ "УЗ" не буде залізничних лікарень. Підприємство не передбачило їх фінансування і планує передати 8 лікарень на залізничному транспорті в приватні руки. Реформою, в результаті якої сотні медиків можуть потрапити під скорочення, займається новий виконуючий обов'язки глави Центру охорони здоров'я Наталя Белінська.

Про це йдеться в статті "Медреформав Укрзалізниці: як нова глава ЦГЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров'ї залізничників" на сайті "Коментарі".

У статті йдеться про те, що Белінська не приховує своїх планів передати послуги з медобслуговування залізничників на аутсорс, а спеціалізовані лікарні - в управління інвесторам. Хоча при цьому ігноруються інтереси медиків, сотні з яких можуть залишитися без роботи, оскільки інвестора буде цікавити виключно заробіток. Зате, "в плюсі залишаться близькі Белінської страхові компанії, великі забудовники, а також - її куратори в керівництві УЗ".

Проведення реформи Белінська аргументує збитками через ситуацію, що склалася з відтоком пацієнтів і простоюванням лікарняних ліжок. Це нібито говорить про неефективність роботи установ і про безглузді втрати фінансів. Хоча, як стверджується в статті, дана ситуація пов'язана з недофінансуванням медичних закладів УЗ, яка посилилася з призначення нового глави ЦГЗ.

У статті йдеться про те, що в соцмережах лікарі скаржаться на різке погіршення фінансування з боку ЦОЗ. Потреби установ ігноруються - не закуповуються реактиви для лабораторій при лікарнях, папір та інше. Персонал не отримує премії на оздоровлення, а лікарні виживають лише за рахунок обслуговування пацієнтів, які не мають відношення до залізниці.

У статті також йдеться про непрофесійну кадрову політику нового директора ЦГЗ. Відразу після призначення Белінська вибрала для лікарень нове керівництво, навіть не проводячи оцінку ефективності установ. При цьому, жоден з директорів, призначених нею, не був офіційно працевлаштований.

"Фактично, вони не мали права давати вказівки співробітникам установ. Коли розкрилася правда про такі призначення, директора були змушені написати заяви про відставку", - йдеться в статті.

Крім цього, Белінська вже видала наказ про закриття пральні та харчоблоків, що може призвести до втрати робочих місць, а в самому центрі не приховують того, що вже перейшли в своїй роботі на чотириденний графік.

Видання пише, що після припинення фінансування лікарень, послідує їх продаж за безцінь, а Белінській випадає вдалий шанс збільшити свій добробут. "Особливо, коли мова йде про лікарні на залізничному транспорті, які зараз знаходяться на кращих ділянках в центрах Києва, Львова, Дніпра і Одеси. Практика показує, що продати землю на аукціонах можна за безцінь, на чому згодом забудовники зроблять сотні мільйонів доларів. Коли реформа призведе до закриття лікарень, забудовники зведуть нові РК і щедро віддячать Бєлінській і її патронам", - підводить підсумок автор статті.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що державна компанія "Укрзалізниця" відмовилася виконувати указ президента Володимира Зеленського про захист медичних працівників. ПЛР-тестування у відомчих лікарнях УЗ не проводилося, а керівник Центру громадського здоров'я УЗ Наталя Белінська закликала медиків купувати тести за власні кошти.