RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли про "бек-офіс" Укрзалізниці: в нього входять екс-чиновники Держгеонадр

Виконуючий обов'язки голови правління "Укрзалізниці" Іван Юрик призначив радниками колишніх чиновників Держслужби геології і надр України - Дениса Жегалова, Дмитра Кащука та Дениса Пугача і екс-першого міністра інфраструктури Дмитро Абрамовича.

Вони складають основу "бек-офісу" держкомпанії, пише РБК-Україна.

Видання зазначає, що після Майдану Мінекології та його структури, в тому числі і Держгеонадра, відійшли представникам партії "Свобода". Держгеонадра очолив Дмитро Кащук, якого називають "креатурою спонсора партії Ігоря Кривецького". Одним з скандалів з Кащуком стало розслідування СБУ про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині. За даними журналістів, в 2014 Кащук та інші співробітники Держгеонадр з посадовими особами ДП "Бурштин України" підписали договори з підконтрольними структурами про вивчення родовища бурштину, а на ділі незаконно добували дорогоцінний камінь. Кащукуставили в провину передачу за заниженою ціною родовищ газу в Полтавській і Сумській обл фірмам-одноденкам.

З Кащуком в Держгеонадра переїхав і Денис Жегалов. "Схеми" з'ясували, що він міг бути причетний до незаконного отримання в розробку Олегівського родовища каменю лабрадориту. Кащук та Жегалов можуть бути причетні до незаконного відчуження золотоносного родовища на Закарпатті.

Екс-перший заступник міністра інфрастурктури Дмитро Абрамович, який також прийшов в "УЗ", в 2016-2017 працював в Держгеонадрах. "Наші гроші" писали, що він міг бути причетний до роздачі на "пільгових" умовах ліцензій на розробку родовищ оточенню Ігоря Котвицького. У міністерстві Абрамович вже курирував УЗ, і запам'ятався декларуванням дорогих авто і квартир. Журналісти називали його куратором схеми на закупівлі дизельного палива і машинного масла.

Ще одним радником глави УЗ є Денис Пугач. В 2019 він балотувався в Раду від "Сила і честь" Ігоря Смешка. Його називали "смотрящим" в Аграрному фонді від російського олігарха Олексія Федоровича (фігурував в розслідуваннях НАБУ, був оголошений в розшук). Пугач був причетний до роботи ЗАТ "Київський електровагоноремонтний завод" - курирував схему поставок кабельно-провідникової продукції, забезпечував підключення сторонніх споживачів до мереж УЗ, ймовірно, через підконтрольні структури.

У структурі УЗ також є як мінімум два менеджери, наближені до Дениса Шмигаля - Олександр Заруба, директор з комерційної роботи та логістики УЗ, і Дмитро Романюк, директор з управління взаємовідносинами з органами держвлади. Заруба контролює вантажну роботу Придніпровської залізниці - навантаження щодо Криворізького залізорудного басейну, впливає на систему розподілу вагонів на користь окремих учасників ринку. Романюк відомий як студент, який кинув яйцем в Віктора Януковича, з 2015 працював директором департаменту з міжнародного розвитку Івано-Франківської ОДА. В 2019 отримав посаду заступника голови ОДА (головою був Шмигаль).

Також вплив на УЗ має Ігор Купранець, колишній заступник голови Нацполіції, директор департаменту захисту економіки. У 2017 повідомлялося, що Купранець мав відношення до охоронної фірми, яка мала підряди на охорону морських портів, працював заступником начальника Департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС, був заступником начальника ГУБОЗ та главою Антикорупційного бюро Нацполіції, очолював департамент спецрозслідувань.