RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Після звільнення Юрика наглядову раду може перешкоджати реформування "Укрзалізниці" - ЗМІ

Екс-керівник "Укрзалізниці" Іван Юрик міг залучити наглядову раду до корупційних схем в компанії, щоб отримати лояльність її членів і готовність протидіяти ініціативам нового в.о. голови правління.

Про це пише УНІАН.

Журналісти звернули увагу на заяву наглядової ради про відставку Юрика після рішення РНБО по УЗ. Йдеться про слова підтримки на адресу Юрика, а також рішення Наглядової ради залишити його на позиції члена правління. Причиною лояльності видання називає можливу участь членів наглядової ради в корупційних схемах. Автори матеріалу нагадують, що рішенням Радбезу по УЗ передувала довідка СБУ.

"Сенс документа зводиться до того, що некомпетентність менеджменту, корупційні вертикалі, схеми зловживань і фінансова нестабільність ведуть не просто до колапсу і банкрутства підприємства - але і прямо загрожують національній безпеці", - йдеться в статті.

Крім того, "некомпетентними" Юрика, наглядову раду і правління компанії називала слідча комісія ВР з питань розслідування схем в УЗ, яку очолила "слуга народу" Юлія Грішина. Прикладами зловживань називали махінації з держзакупівлями, неефективне планування. Закінчивши 2020 зі збитками, УЗ перебувала в "ямі", і на виплату основної частини зарплат довелося брати кредит в банку. Премії для окремих працівників довелося згорнути.

ЗМІ неодноразово публікували матеріали про появу в Юрика "бек-офісу" УЗ, який нібито розпоряджався тіньовими потоками компанії. До складу "бек-офісу" нібито увійшли радники і куми Юрика, що працювали в Держгеонадра і Мінекономіки. У скандалах виявлялися замішані і члени наглядової ради: Адомас Аудіцкас, якого підозрювали в участі в схемі з ввезенням в Україну вживаних вагонів з Росії та окупованих територій Донбасу. Юрику і наглядовій раді УЗ ставили корупційні домовленості з керівництвом представництва ЄБРР в Україні про розподіл кредитних коштів серед наближених до Юрик компаній. Перед рішенням РНБО, Юрик з наглядовою радою провели розміщення євробондів на $300 млн, в тому числі, щоб за їх рахунок погасити борг перед "Сбербанком" Росії. Умови розміщення євробондів під 7,875% річних також викликали сумніви в коректності.

"В"Укрзалізниці"вирішили вчинити максимально"патріотично"і погасити позику на $131 млн перед державним російським банком безпосередньо, без зайвих посередників", - йдеться в статті.

Таким чином комплементарна заява наглядової ради про Юрика виглядає дивною, пише видання.

"Не дивлячись на показове бажання реформувати і модернізувати УЗ, наглядова рада, принаймні її частина, яка орієнтується на нинішнього керівника - може бути давно і щільно корумпована... Навіть якщо з початку члени наглядової ради демонструватимуть свою лояльність (наприклад, одноголосно будуть підтримувати дії нового тимчасового главу "УЗ" Олександра Камишина), насправді, найближчим часом від них можна очікувати істотного опору боротьбі з корупцією на залізниці", - резюмує видання.