RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Збитки в сотні мільйонів: в Україні оцінили втрати від російських провокацій в Азовському морі

Українська економіка зазнає збитків у сотні мільйонів гривень через необґрунтовані зупинки судів російськими прикордонниками в Азовському морі.

Про це міністр інфраструктури Володимир Омелян розповів телеканалу "112 Україна".

Він також зазначив, що мова йде лише про прямі втрати.

"Ми несемо збитки в сотні мільйонів гривень, але це прямі збитки. Якщо прорахувати соціально-економічний ефект, якщо ми порахуємо збитки судновласників, які змушені через дії російської сторони простоювати перед проходом Керченської протоки або перед заходом в Азовське море, то ці збитки є в рази вище ", - зазначив міністр.

Через дії Росії заходи в порти Маріуполя і Бердянська скоротилися на 10%.

"Бердянськ і Маріуполь відчувають певні проблеми в зв'язку з цим, однак ситуація в регіоні стабільна, порти працюють. Одночасно ми працюємо з нашими партнерами, щоб аналогічні санкції були введені проти російських чорноморських портів", - повідомив Омелян.

За його словами, зараз опрацьовуються різні сценарії протидії Росії, аж до обмеження заходів в російські порти судів з європейської реєстрацією.

Україна підготувала інформацію про зупинені російською стороною кораблі і передасть її європейським партнерам, додав Омелян. "Час такого простою судна - це кілька тисяч доларів. Російська сторона повинна буде компенсувати всі ці збитки", - підкреслив він.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф. Економіка", раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що Україна ініціює введення санкцій відносно Росії у відповідь на необґрунтоване зростання числа оглядів російськими силовиками суден, що прямують в українські порти в Азовському морі.