RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Є два види договору: українцям детально пояснили, як можна купити стаж для пенсії

Українці, яким не вистачає страхового стажу для отримання пенсії, можуть його купити - для цього існує два види договору.

Про це повідомляють "Факти".

Спочатку потрібно визначити період, за який доведеться сплатити страхові внески, і час, протягом якого вони будуть сплачені.

Перший вид договору - це сплата за період до 1 січня 2004 року, коли про людину немає даних у реєстрі застрахованих осіб, другий - за період з 1 січня 2004 року.

Відзначається, що якщо до 1 січня 2004 року трудовий стаж підтверджували записи в трудовій книжці, то після значення мають лише відомості з реєстру застрахованих осіб. З 1 січня 2004 року страховий стаж - це період, протягом якого нараховані та сплачені страхові внески. І якщо страхового стажу за ці роки не вистачає, його можна докупити.

"Плата за покупку одного місяця такого страхового стажу - 22 відсотки (ставка єдиного соціального внеску) від мінімальної заробітної плати, яка становить зараз 4173 гривні. Тобто за місяць - 918,06 гривні. Але треба враховувати, що якщо мова йде про сплату за минулий період, до 1 січня 2004 року, то за законом сума подвоюється. Значить, людині доведеться заплатити за кожний відсутній місяць по 1836,12 гривні", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, що раніше в Пенсійному фонді України зробили важливе уточнення щодо перерахунку пенсій для пенсіонерів, які досягли 65-річного віку і мають 30 років стажу (жінки) і 35 років (чоловіки).