RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Кому підвищать пенсії в березні, а кому ні: повний перелік категорій і роз'яснення

У березні заплановано чергове підвищення пенсійних виплат для українців, проводиться перерахунок для того, щоб люди, які виходили на пенсію раніше, не отримували пенсію фактично на рівні прожиткового мінімуму.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Факти".

Підвищення пенсій заплановано на березень, коли будуть проіндексовані посібники, які розраховували, виходячи з показника середньої зарплати по країні 3764,40 грн: страхові пенсії, призначені за Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника, за вислугою років), і пенсії військовослужбовців строкової служби, призначені за Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Добавки отримають і чорнобильці-ліквідатори, які отримують пенсії, призначені за Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", і розраховані, виходячи з показника середньої зарплати по країні за 2006 рік - 928 грн. 81 коп.

Важливо пам'ятати, що доплата - не одноразова, виплати збільшаться на цілий рік, до березня наступного року. Але дадуть їх не всім.

Не варто чекати доплат тим, хто отримує максимальні пенсії, соціальні пенсії, для нарахування яких взагалі не було стажу і заробітної плати, і всі види спецпенсій, нарахування яких вже скасовано, але у тих, кому їх дали свого часу, вони залишилися. Це держслужбовці, прокурори, судді, помічники народних депутатів, наукові співробітники.

У минулому році були проіндексовані пенсії 10,3 млн пенсіонерів від загальної кількості 11,3 млн.

На квітень теж заплановано підвищення пенсій - в автоматичному режимі перерахують їх працюючим пенсіонерам. Доплата їм належить в тому випадку, якщо після їх виходу на пенсію пройшло 2 роки, і в цей час вони працювали, збільшуючи свій страховий стаж. Такі ж доплати покладені і через кожні наступні 2 роки роботи після перерахунку.

Проводиться індексація за спеціальною формулою, яка враховує стаж, розмір зарплати, 50% від суми зростання середньої зарплати в країні за минулі три роки і 50-відсотковий коефіцієнт зростання споживчих цін за попередній рік.

Як повідомляв "Апостроф", згідно з пенсійною реформою, для виходу на пенсію в 2020 році українцям необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Передбачена можливість докупити до 5 років стажу, заплативши за кожен рік близько 25 тисяч гривень.