RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Як розрахувати, якою буде пенсія після підвищення в березні: детальне роз'яснення

З 1 березня українських пенсіонерів очікує чергова індексація пенсій. Так, надбавку отримають ті, кому призначені виплати за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника або за вислугою років.

Підвищення виплат торкнеться близько 10 мільйонів українських пенсіонерів. До слова, пенсії зростуть набагато, а ми підкажемо, як правильно вирахувати надбавку.

Так, надбавку до пенсії можна вирахувати за формулою:

Нова пенсія = стара пенсія +% від старої пенсії [½ приросту середньої ЗП + ½ споживчої інфляції]

У цій формулі приріст середньої зарплати - це відсоток, на який вона виросла за минулий рік у порівнянні з позаминулим. Споживча інфляція - загальне підвищення цін за минулий рік. За минулий рік вона становить 4,1%, а значить для розрахунку потрібно брати рівно половину - 2,05%.

Показники середньої зарплати очищені від страхових внесків та опубліковані на сайті Пенсійного фонду. Для визначення річного збільшення середньої зарплати потрібно порівняти її середні значення в 2018 році (7810,88 грн) і в 2019 році (9205,19 грн). Таким чином, отримуємо + 17,85%, а половина - 8,925%.

Виходить, що відсоток, на який збільшується базова пенсія, складе 10,975%.

Нагадаємо, що глава комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галина Третьякова заявила, що розглядається план про ліквідацію Пенсійного фонду.