RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Голова НБУ Яків Смолій зі скандалом подав у відставку. У Зеленського відреагували англійською

Голова Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення через, за його словами, систематичний політичний тиск.

Про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

Смолій написав і подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення 1 липня.

"Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов'язків керівництва діяльністю Національного банку і взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", - заявив Яків Смолій.

Одразу після півночі Офіс президента Володимира Зеленського опублікував заяву з приводу НБУ.

Примітно, що ця заява вийшла двома мовами: українською та англійською.

У цій заяві, зокрема, наголошується на тому, що НБУ - незалежний орган. І не повинен займати якусь політичну сторону.

«Нашим безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України, про що неодноразово зазначав Президент України. Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності», - йдеться у заяві.

«Національний банк України разом з урядом повинні продовжувати реалізацію зваженої монетарної та фіскальної політик, що слугуватиме запорукою для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності і сприятиме економічному зростанню і відновленню банківського кредитування», - продовжує ОП.

«Наголошуємо, що дискусії щодо діяльності Національного банку України повинні базуватися виключно на засадах професійності та мають бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність Національного банку України», - наголошує офіс Зеленського.

Яків Васильович Смолій народився в 1961 році в Тернопільській області. Він - кандидат економічних наук, член правління НБУ. З 15 березня 2018 року був призначений головою Національного банку України за рішенням Верховної Ради. З 28 березня 2018 член Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо, 4 травня Верховна Рада зареєструвала постанову, вимагаючи від Смолія відзвітувати перед нардепами про діяльність регулятора. "Апостроф" розбирався, чи може ініціатива народних депутатів перерости в тиск на главу НБУ.