RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Призначення Кирила Шевченка главою НБУ: наскільки він зможе бути незалежним

Український парламент 16 липня затвердив кандидатуру Кирила Шевченка, подану президентом України Володимиром Зеленським на посаду нового глави Національного банку України (НБУ), лише через декілька годин після того, як він був висунутий президентом на цю посаду.

Як пише політичний аналітик Девід Кларк в статті для Atlantic Council, питання про те, чи залишиться НБУ незалежним під його керівництвом, залишається відкритим.

Призначення відбулося через два тижні після того, як Зеленський прийняв відставку попередника Шевченко, Якова Смолія, в спірних обставинах. Залишається відкритим питання про те, чи буде НБУ під новим керівництвом користуватися тією політикою і регуляторної незалежності, яку він міг здійснювати з 2015 року.

Це важливо, тому що фінансовий сектор є тією областю, в якій Україні вдалося провести глибокі системні реформи, необхідні для просування вперед як країни. Незалежність центрального банку була ключовим елементом цього успіху. Будь-який відступ послужить зловісним сигналом про нездатність країни дотримуватися курсу і назавжди зруйнувати пострадянські звички, такі як корупція, невміле керівництво і олігархічний вплив.

Стратегія російського президента Володимира Путіна з 2014 року полягає в тому, щоб контролювати Україну. Його розчарувало, що Україна за підтримки своїх західних партнерів змогла стабілізувати своє фінансове становище перед обличчям величезних проблем, включаючи обвальний обмінний курс, різку інфляцію і втрату багатьох виробничих потужностей, обумовлених окупацією Росією Кримського півострова і східно-українських промислових центрів.

Україна пережила цю кризу, дозволивши НБУ діяти рішуче і незалежно, приймаючи жорсткі рішення щодо грошово-кредитної політики і банківського нагляду, які в докризову епоху були б заблоковані впливовими корисливими інтересами.

"Велика частина заслуг в цих досягненнях належить Смолію і його попередниці Валерії Гонтаревій, які були визнані українськими партнерами та іноземними інвесторами за їх професіоналізм і незалежність. Їх зусилля були винагороджені готовністю МВФ і інших міжнародних кредиторів надати Україні фінансову підтримку, необхідну для виживання. Деяка заслуга також належить українським політичним лідерам після Майдану, які усвідомили складність ситуації в своїй країні і усвідомили необхідність надання НБУ незалежності, необхідної для встановлення його авторитету на міжнародному рівні ", - пише Девід Кларк.

Політична воля, необхідна для підтримки цієї насилу завойованої репутації, зараз під питанням.

"Кажуть, що Зеленський, стривожений першим серйозним зниженням своїх рейтингів популярності, неодноразово тиснув на НБУ, щоб він друкував гроші і послаблював монетарну політику, щоб стимулювати економіку. Смолій дав зрозуміти, що швидше за піде у відставку, ніж пожертвує економічними інтересами України на догоду короткостроковим політичним міркуванням. Зеленський змусив його подати у відставку ", - сказано в статті.

Політизація грошово-кредитної політики є поганим сигналом. Реальні збитки, однак, будуть пов'язані з будь-яким послабленням стандартів банківського нагляду і поверненням впливів, які наносили такої великої шкоди в минулому. На контрольовані державою банки в даний час припадає 58% сектора, і план полягає в тому, щоб сприяти конкуренції, скоротивши цю частку до 24% протягом наступних двох років.

Керуючий директор МВФ Крісталіна Георгієва, раніше висловила стурбованість з приводу двох кандидатів на пост глави НБУ в телефонній розмові із Зеленським на початку цього тижня. Одним з них був Богдан Данилишин, нинішній глава Ради НБУ, який неодноразово використовував свою посаду для нападок на Смолія. Данилишин також критикував націоналізацію ПриватБанку і вважається тісно пов'язаним з олігархом Ігорем Коломойським.

Другою кандидатурою була Олена Щербакова, ще один член Ради НБУ, яка підтримувала нападки Данилишина на Смолія та вважається в банківських колах союзником ділового партнера Коломойського і такого ж колишнього власника Приватбанку, Геннадія Боголюбова.

Основне питання полягає в тому, чи отримає новий глава НБУ свободу виконувати свою роботу без зовнішнього втручання і тиску.

"Кажуть, що у Шевченка є деякі якості, необхідні для того, щоб бути професійним і незалежним главою Нацбанку. На думку його колег, він добре справлявся зі своїми обов'язками, будучи з 2014 року главою державного Укргазбанку. Однак захисники незалежності НБУ побоюються, що Зеленський висунув неписані умови для призначення Шевченка, які пов'язують йому руки. Ходять навіть чутки, що Данилишин та Щербакова будуть призначені його заступниками, що зробить його незалежним главою тільки формально ", - додає аналітик.

Він додає, що якщо президент України піде цим шляхом, то багато чого буде поставлено на карту.

"Міжнародні партнери України були впевнені в передвиборну обіцянку Зеленського в минулому році розправитися з корупцією і домогтися" деолігархізації "українського суспільства. Його репутація зазнає збитків, якщо він замість цього буде керувати "реолігархізацією" ділового сектора, де ця мета вже була в значній мірі досягнута", - резюмує Девід Кларк.

Як повідомляв "Апостроф", Кирило Шевченко очолює правління "Укргазбанку" з травня 2015 року . До цього був першим заступником та в.о. голови правління. У 2012-2014 роках був радником керівника "Ощадбанку".