RU  UA

Що не так з прожитковим мінімумом: експерт вказав на величезні помилки

Прожитковий мінімум в Україні не включає в себе витрати на житло і освіту, право яких гарантовано Конституцією. Реальна цифра відрізняється від закладеної в бюджеті у два рази.

Про це в ефірі Апостроф News на Апостроф TV заявив експерт з економічних питань Олег Пендзин.

"Цифра, яка опублікована на сайті Мінсоцполітики та відповідає реальному прожитковому мінімумі, на сьогоднішній момент становить біля 5 тисяч гривень. На дітей більше, на непрацездатну особу – менше, але в середньому десь 5 тисяч. Це при тому, що в державний бюджет на 2021 рік закладений прожитковий мінімум на рівні близько 2200 грн, 2600 – на дитину, 1600 - на непрацездатну особу. В середньому це 2200 грн", - зазначив експерт.

За словами Пендзина, у Мінфіні знають про таку проблему. У відомстві кажуть, що на більші суми не вистачає коштів.

"Коли ми запитали у Мінфіну, з якого дива така розбіжність у цифрах, нам відповіли, що на більше немає грошей. Тоді, вибачте, це не прожитковий мінімум. Про це неодноразово говорили і народні депутати від "Слуги народу", які на той момент ще не були нардепами, і урядовці. Весь час всі говорять, що вкрай необхідно вирішити це питання", - додав Пендзин.

Крім того, український прожитковий мінімум не включає в себе витрати на оренду житла та освіту. А ці права гарантовані людині Конституцією.

"Серед чинників, які впливають на прожитковий мінімум, є Міжнародна організація праці. Так от, вона надає свої рекомендації щодо формування цього прожиткового мінімуму. Там цікаво те, що в українському прожитковому мінімумі немає витрат на житло. В Конституції є право людини на житло? Є. Тобто, відповідно до конституційних норм, до прожиткового мінімуму мають включатися витрати на оренду житла. У нас на сьогодні у Конституції є право на освіту. Але немає в прожитковому мінімумі питань, пов’язаних з витратами на освіту. Бюджетний та реальний прожитковий мінімум відрізняються у два рази", - резюмував Пендзин.