RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

В Україні стартувала індексація пенсій: за якою формулою розраховують розмір надбавки

З 1 березня 2021 року в Україні розпочалася індексація пенсій, завдяки чому виплати для пенсіонерів збільшаться.

У цьому розбирався "Апостроф".

Індексація

Постанову про індексацію пенсій прийняв Кабінет міністрів України. Індексацію встановлюють, враховуючи зростання інфляції і збільшення середньої заробітної плати за 3 попередні роки.

Розраховують індексацію так: 50% від показника зростання споживчих цін (у 2020 році - 5%) + 50% від збільшення середньої зарплати в Україні (близько 17%). Таким чином індексація становить (5% + 17%)/2) - 11%. Настільки більше отримають надбавку 8 млн українців.

Розмір виплат

Пенсії перерахують із застосуванням коефіцієнта зростання середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для нарахування пенсій у розмірі 1,11.

Мінімальні надбавки складуть 100 гривень. Однак в середньому пенсії виростуть на 308 гривень. Зі стажем 30 років для жінок і 35 років для чоловіків розмір пенсії зросте на 2 200 гривень.

Хто отримає надбавку

Виплати розраховані для громадян, які отримують пенсію у зв'язку з віком, інвалідністю, втратою годувальника та за вислугу років (медпрацівники і вчителі, зі стажем мінімум 30 років).

Як повідомляв "Апостроф", в Україні Пенсійний фонд планує перевірити пенсіонерів, які більше року не знімали пенсію зі своїх банківських карток.