RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Україна перейшла на річний тариф на газ: що потрібно знати споживачам

З 1 травня для українців почали діяти річні тарифи на газ. Що це означає для споживачів, чи можна відмовитись від річного тарифу та на що звернути увагу.

"Апостроф" розповідає всі подробиці про нововведення.

Що було з тарифами до 1 травня

Можливість перейти на річні газові тарифи, де можна заморозити ціну на 12 місяців, у населення з'явилась давно, проте лише деякі скористались нею. Теж саме і зі зміною постачальника - лише біля 600 тисяч споживачів скористались можливістю й змінили постачальника.

Крім того, 18 січня 2021 року уряд встановив граничну ціну на газ 6,99 гривні за кубометр з 1 лютого по 31 березня 2021 року. Проте подібне рішення уряду викликало здивування з боку МВФ, оскільки однією з умов надання траншів є вільний газовий ринок. Таким чином й вирішали запровадити річні тарифи, щоб застерегти населення від захмарних цін на газ узимку.

Як з 1 травня платити за газ

На річні тарифи населення переведуть автоматично з 1 травня 2021 року. Ціна на газ з 1 травня зафіксується на рік. Водночас українці платитимуть згідно з лічильниками за спожитий газ до 25 числа кожного місяця за попередній, як і раніше. З переходом на річний тариф для субсидіантів теж нічого не зміниться.

Також не зміняться тарифи для тих українців, що уклали річні контракти з постачальниками у попередньому 2020-му. Вони сплачуватимуть за газ з 1 травня за старою ціною, а коли дія контракту закінчиться, то їх автоматично переведуть на пропозицію яку оголосили постачальники 25 квітня.

Однак, важливо пам'ятати, обираючи між різними варіантами комерційного контракту (місячний, річний, піврічний, квартальний), що влітку тарифи значно нижчі, ніж узимку. Так, влітку може бути 4 гривні, а вже в холодну пору - вже 13 гривень.

Чи можливе зменшення тарифу

Постачальники не зможуть збільшувати тарифи протягом 12 місяців, доки діятиме укладений договір, але можуть їх зменшити. Уряд прогнозує, що влітку тарифи будуть нижчими.

Чи можна відмовитись від річного тарифу

Українці мають право відмовитись від укладання річного тарифу й залишитись споживачем місячних, квартальних або піврічних тарифів. Водночас газопостачальна компанія може відмовити споживачу у поверненні до річного тарифу, але не зобов'язана.

Компанія також може відмовити споживачу у переході на інший контракт, про що повинна сповістити не пізніше 10 днів після отримання заявки.

Для зміни тарифу у колишнього постачальника нових документів непотрібно. Так, якщо був річний, а хочуть змінити на місячний, у такому випадку додаткових документів непотрібно.

У якій формі можна відмовитись від річного тарифу:

  • надіслати паперовий лист на юридичну адресу або лист на електронну адресу постачальника,
  • оформити відповідну заявку на сайті постачальника,
  • зателефонувати до call-центру постачальника,
  • скористатись чат-ботом,
  • скористатись мобільним додатком.

Газопостачальна компанія повинна у 15-денний термін підтвердити отримання заявки. У разі переходу на інший контракт (тарифний план) вона повинна сповістити про це не пізніше ніж через 3 робочі дні.

Зміна постачальником умов контракту

Він може змінити умови будь-якого комерційного контракту, але зобов'язаний сповістити своїх споживачів в особистому кабінеті на сайті газопостачальної компанії або у квитанції для оплати за газ не пізніше як за 30 днів до змін.

Як змінити постачальника

Кожен може змінити постачальника газу і це не ніяк вплине на субсидію чи пільги, якими користується українець. Компанія сама надасть усю інформацію органам соціального захисту. Така процедура пов'язана з карантинними обмеженнями.

У разі, якщо газопостачальника з яким українець украв річний тариф позбавлять ліцензії, або він збанкрутує, то всіх його споживачів автоматично під'єднають до постачальника останньої надії (ПОН) - "Нафтогаз Україна". Ціна річного тарифу для споживачів "Нафтогаз Україна" - 7,96 гривні, без врахування вартості розподілу газу - доставки.

Тарифи на газ

Середня вартість газу за один кубометр в Україні - 9 гривень, виходячи з тарифів, що оголосили газопостачальні компанії.

Найнижчий цінник на газ на травень встановив "Луцькводоканал" – 7,88 гривні за кубометр, а найвищий - "ТАС енергія країни" - 11,22 гривні за кубометр.

Річні тарифи газопостачальників коливаються від 7,88 гривні до 13,50 гривні, що будуть діяти для українців з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року. Ціна на газ для клієнтів "Нафтогаз Україна" у травні становитиме 9,57 гривні за кубометр.