RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Реальна економіка падає": експерт дав невтішний прогноз щодо доходів українців

В умовах падіння економіки, зростання реальних доходів для переважної більшості українців не буде.

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, пише "Україна 24".

Він пояснив, що реальне зростання доходів буде набагато менше, ніж номінальне, тому що воно відбувається за рахунок зростання мінімальної зарплати. А частка українців, які дійсно працювали тільки на мінімальну зарплату, дуже невелика. Більшість українців за бухгалтерією отримували мінімальну зарплату плюс доплати в конвертах. Зараз збільшиться бухгалтерська частина мінімальної зарплати, тому зростання доходів для більшості українців не буде.

Він додав, що з початку цього року в економіці спостерігається спад. Зокрема за перший квартал цього року в порівнянні з першим кварталом минулого року - падіння промисловості на 2%, аграрного сектора - на 5%, вантажообігу - на 6%, будівництва - на 13%.

"Все це галузі економіки, які дають більшу частину частки ВВП країни. Тобто реальна економіка падає, і розраховувати, що в реально падаючої економіці у нас будуть рости реальні доходи населення - це з економічної точки зору просто неможливо", - констатував економіст.

Як повідомляв "Апостроф", за даними Держстату, в березні 2021 року реальна зарплата з урахуванням інфляції зросла на 9,5%, якщо порівнювати з торішніми показниками. Тепер розмір середньої зарплати в Україні становить 13 600 гривень.