RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні злетять тарифи на газ: скільки доведеться платити і чому "знижок" не буде

Газопостачальні компанії в Україні оприлюднили базові річні і місячні тарифи на газ в червні - останні будуть коливатися в межах 13 грн за кубометр.

Разом з тим, за словами глави департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олега Попенко, собівартість блакитного палива не може перевищувати 11 гривень за куб, пише "Обозреватель".

"Навіть якщо ми посилаємося на тарифи Амстердам+ - українські ціни все одно дуже високі. Європейська ціна з доставкою газу до кордону України близько 11 грн за кубометр. Вартість розподілу - 2 грн. Максимальна ціна газу з розподілом має бути 13 грн за кубометр. У нас же виходить 15 грн. Ціна не може бути такої фізично", - зазначив він.

Зазвичай влітку ціни на газ найнижчі, але в цьому році буде інакше, адже на даний момент попит перевищує пропозицію, тому ніяких знижок чекати не доводиться.

"Я сподівався, що влітку вони придумають якісь знижки. Є робочі схеми, у нас є газ українського видобутку собівартістю по 2,6 грн за кубометр. Можна встановити фіксовану ціну, як це зробила, наприклад, Болгарія, на період пандемії. Але цього немає", - констатував Попенко.

Як повідомляв "Апостроф", з 20 травня, держава перестала регулювати ціни на газ для підприємств теплокомуненерго. Фіксовані ціни, за якими "Нафтогаз" зобов'язаний був продавати його, скасовані.