RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Новий курс долара і перерахунок пенсій: які зміни чекають на українців у червні

Початок літа принесе Україні низку змін - підвищать пенсії працюючим пенсіонерам, подорожчає газ і нерухомість, а долар, навпаки, - може подешевшати.

"Апостроф" розповідає, які зміни чекають на українців у червні.

Перерахунок пенсій

З 1 червня буде проведено перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, яким виплати були призначені в період до квітня 2019 року. Так, пенсії за перший квартал поточного року перерахують пенсіонерам, які після призначення пенсії продовжували працювати і отримали не менше 24 місяців страхового стажу, або менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Подорожчання газу

Перший місяць літа може принести також і подорожчання газу з 8 до близько 12 гривень за кубометр. Це торкнеться місячних тарифів, для тих, хто вибрав річний тариф, блакитне паливо не подорожчає.

Координатор житлових програм "Опори" Тетяна Бойко зазначила, що як тільки буде можливість купити дешевше український газ або впадуть ціни на європейських ринках, ймовірно, більшість постачальників теж знизять ціни, проте в червні очікувати цього годі, пише "Обозреватель".

"Як тільки буде можливість купити дешевше український газ або впадуть ціни на європейських ринках, думаю, більшість постачальників теж знизять ціни. Але чи відбудеться це в найближчій перспективі? У цьому місяці - ні. Може, в наступному або через місяць. Ринок не прогнозований. але як тільки "Нафтогаз" знизить ціну, ми зможемо побачити тарифи на рівні 7-8 грн", - прогнозує вона.

Зміна курсу валют

У той же час в червні українська валюта може зміцнитися. Вартість долара може впасти до 27,2-27,3 грн / $. У травні іноземці майже не скуповували валюту під дивіденди (традиційно, на початку місяця), тому скупка в червні може бути в подвійному розмірі. Також на курс впливає і співпрацю України з МВФ, яке допомагає залучити іноземних кредиторів і наповнювати бюджет.

"Якщо співпраця з МВФ продовжиться і Україна отримає черговий транш, то до кінця року долар буде в районі 27,5 грн. Без співпраці - близько 28,5 грн", - прогнозує старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

Нові ціни на нерухомість

Крім того, червень відзначиться подорожчанням нерухомості - ціни в середньому зростуть до 6%. Деякі київські забудовники вже анонсували збільшення вартості квадратних метрів щонайменше на 5-10%.

"Звичайно таку "стратегію" можна сприймати не тільки як коригування цін на тлі зростання курсу долара, але і як спробу викликати штучний ажіотаж, щоб вже зараз істотно збільшити кількість угод. Такі спекуляції, провокування до активізації покупців, несуттєво позначаються на рівні продажів. При цьому інші компанії також змінюють цінники в конкурентних житлових комплексах", - зазначив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

Як повідомляв "Апостроф",влітку в Україні можуть послабити карантинні обмеження.