RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Облік газу по-новому: як це позначиться на платіжках українців

У платіжках українців за газ з'явиться нова графа, в якій буде вказано якість споживаного палива. Це скоротить витрати тих, хто одержує неякісний газ, оскільки плату братимуть не за отримані обсяги, а за енергію.

Природний газ, що видобувається з різних родовищ, відрізняється за фізико-хімічним складом, а отже, і якістю, пише експерт ринку Олексій Дубовський у своїй авторській колонці на "ЕП".

Теплотворність газу відрізняється залежно від джерела:

  • український газ (7,8 – 9,6 Мкал/куб.м)
  • газ ПАТ "Газпром", що надходить транзитом до ЄС (8 – 8,38 Мкал/куб.м)
  • європейський газ (8,19 – 8,4 Мкал/куб.м)

Незважаючи на різну якість газу, платити за нього доводилося за однаковим тарифом. Нова система дасть змогу виключити цю проблему.

"Також перевагою є той факт, що порівнювати ціни на газ та електроенергію стане простіше, що дозволить малому та середньому бізнесу, а також споживачам ефективніше використовувати свої кошти", - пояснив Дубовський.

Як писав "Апостроф", заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев розповів, що внесення Верховною Радою змін до деяких законів про введення на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії дає споживачеві можливість порівнювати витрати на "блакитне" "паливо та інші види енергії.