RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Лимонади в Україні стануть дорожчими: у Раді хочуть запровадити податок на Coca-Cola

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації пропонує розглянути можливість запровадження спеціального податку на солодкі газовані напої.

Про це голова комітету Михайло Радуцький написав у Facebook.

"Третина українських дітей п'ють солодку газовану воду часто, понад дві третини батьків не заперечують, щоб їхні діти вживали газовану воду та солодкі пакетовані соки. Але, на відміну від соків, солодку воду діти купують частіше самі! Не дивно, що цукровий діабет в Україні активно" молодіє", – зазначив народний депутат.

Він повідомив, що спецподаток на газовану воду ввели вже близько 65 держав, зокрема Польща, Латвія, Франція, Великобританія, Мексика, ПАР, Казахстан та Ізраїль.

За словами нардепа, у Латвії один із найнижчих у Європі рівень споживання газованої води, оскільки країна запровадила такий податок ще 2002 року. У сусідній Польщі він заробив з 1 квітня 2021 року – на кожен літр напою припадає додаткова плата в сумі 0,15 євро.

За інформацією ВООЗ, зростання цін на солодкі напої навіть на 20% тягне за собою зниження їх споживання, а отже, сприяє переходу на більш здорові альтернативи.

"Як показує досвід Франції, Великобританії та інших європейських країн, виробники досить швидко адаптуються до нових правил – зменшують вміст цукру в напоях до рівня, що дозволяє уникати сплати акцизу. Отже, негативний вплив на бізнес – незначний", – додав Радуцький.

Раніше ми писали, що в Україні скасують акцизні марки на звичайні вина та тестові зразки алкогольних напоїв.