RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

​Україні загрожує падіння врожаю: названо серйозну причину

В Україні подорожчання "блакитного палива" загрожує падінням врожаю та збільшенню цін на сільськогосподарські продукти.

Такі прогнози озвучив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

За його словами, продовольство дорожчає в усьому світі, не лише в Україні. Причина - у підвищенні цін на енергоресурси, зокрема, на газ. Критична ситуація склалася і з мінеральними добривами, адже їх виробництво залежить від вартості газу.

"Цього року сільгоспвиробники будуть змушені значно зменшити їхнє внесення. І це призведе, по-перше, до зниження врожаю, а по-друге, до значного підвищення цін через дорогі добрива", зауважив експерт.

Примітно, що певна частина відповідальності за таку ситуацію на продовольчому ринку лежить на приватному бізнесі, адже, бачачи як поволі зростають ціни на газ - не поспішили зробити запасів ресурсу, каже він.

"Великі виробники не зробили нічого для того, щоб закупити необхідний їм газ вчасно, за цінами, які ще були прийнятні. Звичайно, їм довелося б понести певні додаткові витрати за зберігання цього газу, але все одно це було б набагато дешевше, ніж закуповувати газ за поточними цінами", - наголосив Борис Кушнірук.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Тепер заживемо? Навіщо влада запровадила регулювання цін на "соціальні продукти"