RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​Україні не вистачає газу: ексглава "Нафтогазу" озвучив песимістичний сценарій

Україні загрожує неспроможність забезпечити достатній імпорт "блакитного палива". Ресурсу може не вистачити на покриття пікових навантажень, якщо будуть подальші морози.

Песимістичний сценарій описав ексглава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його словами, додатковий обсяг газу країна може гостро потребувати у першому кварталі поточного року на покриття добових дефіцитів, викликаних низькою температурою. Експосадовець оцінює необхідні обсяги імпорту газу у два-три мільярди кубічних метрів за даний період.

Проте існує загроза того, що НАК "Нафтогаз" не зможе забезпечити достатній обсяг імпортних поставок газу через нестачу імпортних потужностей у Європейському Союзі. А оскільки відключення українських споживачів нині виглядає нереалістичним, тож відбір російського палива з транзитного потоку - неминучий, каже експосадовець.

"Цей сценарій може відбутися не лише через відсутність грошей (читай — відмови держави надати фінансову підтримку найбільшій державній компанії), а й у разі нестачі імпортних потужностей із Євросоюзу. Простими словами, навіть якщо виділити "Нафтогазу" все необхідне фінансування, зростання внутрішнього споживання газу, ідентичне лютому 2020 року, неможливо буде компенсувати існуючими потужностями з імпорту газу з ЄС. У цьому сценарії на нас чекає неминучий відбір російського газу з транзитного потоку, оскільки відключення українських споживачів нині виглядає нереалістичним", - наголосив він.

Також він вважає, що реакція Росії на такі дії української сторони буде у вигляді можливого зупинення транзиту газу територією України, а також розірвання чинного транзитного контракту, підписаного наприкінці 2019 року. Своєю чергою, Росія "за мовчазної згоди Заходу" пустить газ трубопроводом "Північний потік-2". На порятунок українців Росією розраховувати не варто, вважає він.

"З великою ймовірністю це призведе до запуску "Північного потоку-2" та відмови "Газпрому" від використання українського маршруту за повної мовчазної згоди західних партнерів. Якщо Україна опиниться у газовому цугцвангу, рятувати нас Росія точно не стане. Навіть якщо комусь десь колись це й пообіцяли. Нас добиватимуть", - зауважив Коболєв.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 1 січня українці платитимуть за природний газ більше – на 3,9% зросла вартість його розподілу.