RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Попри дорогий бензин: українським водіям пообіцяли падіння цін на автогаз

В Україні у найближчому майбутньому слід очікувати незначного зниження цін на автогаз на АЗС, тоді як бензин дорожчатиме надалі. Продиктовано це певними факторами.

Про це повідомили експерти Сергій Куюн та Олександра Сіренко.

Так, ціна на скраплений газ довгий час залишається стабільною, а в січні навіть знизилася: у середньому з 19,04 гривні за літр до 18,97. Не вплинули на ціни і події у Казахстані, звідки Україна експортує пальне. Хоч ризики лишаються, адже транзит газу проходить через територію Росії.

"Коли виникли заворушення, багато учасників ринку побоювалися, що можуть статися перебої з постачанням газу, що неминуче вплине на ціну. Проте, незважаючи на внутрішні проблеми, казахстанські партнери продовжували постачання, і стабільність ринку вдалося зберегти", - каже експерт.

Його поставки з Центральної Азії і ціни - стабільні. А оскільки на гуртовому ринку спостерігається поступове зниження вартості газу - у майбутньому на АЗС ціни теж дещо підуть вниз.

Причиною дисбалансу цін на автогаз та інших видів вуглеводневого палива пояснюють тим, що коливання на ринку зрідженого газу і бензину розходяться за часом. Так, газ подорожчав ще раніше за інше пальне: за минулий рік ціни підвищилися на 50%, а на бензин - лише на 20%. Тому зараз бензин надолужує відставання, яке було накопичене 2021-го.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Здавалося б, до чого тут Путін: чому ростуть ціни на українських АЗС