RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Транспорт та зв'язок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Здавалося б, до чого тут Путін: чому ростуть ціни на українських АЗС

Зростання цін на автомобільне паливо прискорилося наприкінці січня

Зростання цін на автомобільне паливо прискорилося наприкінці січня Фото: УНІАН

Ціни на бензин та дизельне паливо в Україні після обвалу у грудні знову взяли курс на стрімке зростання з початку 2022 року. Сьогодні середня по країні вартість дизеля становить 32 гривні/літр, а бензину А-95 підбирається до 33 гривень. Для цього є як зовнішні, так і внутрішні причини, більшість з яких прогнозувати вкрай складно. "Апостроф" розбирався, чому дорожчає паливо, і що буде з цінами далі.

Курс гривні і нафта

Протягом січня українські автомобілісти зіткнулися зі стрімким зростанням цін на нафтопродукти. Бензин А-95, який в кінці минулого року коштував близько 30,2 гривні за літр, зараз вже продається в середньому по 32,7 гривні. Літр дизельного палива подорожчав з 29,4 до 32 гривень.

"Різке зростання цін на автомобільне пальне зумовлене різними факторами, як загальносвітовими, так і внутрішніми українськими, - говорить експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко. - В першу чергу, на нього вплинуло здорожчання нафти. Якщо в грудні вартість одного бареля складала 72-75 доларів, то зараз вона досягає 87-90 доларів".

В результаті європейські котирування на бензин, які враховуються в формулі, яку використовує уряд для розрахунку граничних цін на пальне на українських АЗС, протягом січня зросли на 15%, а дизельного палива - на 18%.

При цьому жодних важелів впливу на ціни за рахунок власних джерел Україна не має.

"Наша країна відсутня на світовій мапі виробників і транзитерів нафти, - говорить Олександр Сіренко. - Річний видобуток нафти на наших родовищах складає 2-4 мільйони тон. Для порівняння, Росія щороку видобуває 520-530 мільйонів тон. Тому на нафтовому ринку Україна виступає виключно покупцем, і наша доля - орієнтуватися на ті ціни, які складаються в світі".

Другий параметр, який впливає на ціну бензину, - курс гривні. Він також протягом останніх тижнів працював не на користь вітчизняних водіїв. З початку січня долар на міжбанку подорожчав з 27,33 гривні до 28,98 гривні за долар.

Як буде розвиватися ситуація з пальним в подальшому, важко передбачити, оскільки ціни на нафту є досить сильно політизованими і часто залежать від факторів, що виходять за межі економіки. Як, до речі, і валютний курс, який зростає на страхах вторгнення в Україну російських військ.

"Ціна 90 доларів за барель нафти є рекордною з 2014 року, - говорить директор консалтингової групи "А 95" Сергій Куюн. - І причини такого підняття ціни є незрозумілими, оскільки світова економіка ще тільки відновлюється після пандемії, і попит на нафту ще не досяг максимальних значень".

За словами експерта, протягом останніх днів на ринку спостерігалися сигнали про те, що ціна може стабілізуватися. За деякими угодами вартість бареля знижувалася до 87 і навіть 85 доларів. Якщо стабілізація ринку відбудеться, це дозволить дещо знизити і ціни на нафтопродукти.

"Проте в разі, якщо курс долара в Україні буде і далі зростати, подорожчання бензину в Україні може продовжитися," - говорить Сергій Куюн.

Але якими будуть ціни пального на стелах АЗС за тиждень, місяць, півроку, експерти сказати не наважуються – коли політика підміняє собою економіку, прогнозувати це неможливо.

Листопад 2018 рокуФото: Getty images

Російська солярка для наших танків

Звичайно, зі збільшенням цін на АЗС стикається сьогодні не лише Україна. Через різке здорожчання газу і нафти більшість європейських країн відчувають інфляційний тиск. Адже вартість викопного палива значною мірою впливає на ціни товарів першої необхідності. Тому уряди багатьох країн вживають заходів для того, щоб пом’якшити інфляцію.

Наприклад, уряд Польщі оголосив, що з 1 лютого знижується або скасовується ПДВ на ряд критичних товарів. Зокрема податок на моторне пальне скоротиться з 23 до 8%. Це дозволить послабити ціновий шок для місцевих жителів і підприємств. Але український уряд поки що жодних подібних заходів не анонсував.

Ще однією проблемою для України в сьогоднішніх умовах є залежність вітчизняного ринку від постачання з Росії та Білорусі. Особливо коли йдеться про дизельне паливо, на якому переважно працює військова техніка. На сьогоднішній день з цих країн Україна отримує близько третини дизелю.

Очевидно, що в разі, якщо агресор все ж таки зважиться на вторгнення до України, це постачання припиниться, що поставить Україну в непросте положення.

"Українські постачальники традиційно закуповують значні об’єми дизелю в Росії через те, що там ціна є дещо нижчою, і простіша логістика постачання, - говорить Олександр Сіренко. - Проте останнім часом вітчизняний бізнес активно розвиває альтернативні шляхи. Наприклад, в 2021 році об’єми дизпалива, що завозиться до України морем, збільшилися на 62,3% порівняно з попереднім роком і склали 1,23 мільйони тон при загальному споживання близько 8 мільйонів тон".

Окрім того, за словами експерта, існують інші альтернативні шляхи постачання нафтопродуктів з сусідніх європейських країн - з Польщі, Угорщини, Румунії, де розташовані великі нафтопереробні заводи.

"Звичайно, вартість доставки дизелю з інших напрямків буде дещо вищою, і через це цінники на АЗС можуть збільшитися на 1-2 гривні, - говорить Сіренко. - Проте я вважаю, що це не така велика плата за захист незалежності".

Фото: Getty images

Газова стабільність

В той час, поки бензин на заправках стрімко дорожчає, скраплений автогаз навпаки не завдає споживачам жодних клопотів. Ціна на нього залишається стабільною протягом досить довгого часу і в січні навіть знизилася на декілька копійок. Якщо на початку січня середня ціна становила 19,04 гривні за літр, то зараз вона опустилася до 18,97 гривні.

На вартість газу не вплинули навіть бурхливі події в Казахстані, звідки Україна отримує значну частину цього пального.

"Коли виникли заворушення, багато учасників ринку побоювалися, що можуть статися перебої з постачанням газу, що неминуче вплине на ціну, - говорить Сергій Куюн. - Проте, незважаючи на внутрішні проблеми, казахстанські партнери продовжували постачання, і стабільність ринку вдалося зберегти".

Втім постачання з Казахстану все одно є ризикованою справою, з тієї причини, що транзит газу проходить через Росію і також може бути будь якої миті припинений, що примусить вітчизняних підприємців шукати нові маршрути його ввезення.

Проте поки що пальне з Центральної Азії надходить регулярно і, за словами Олександра Сіренка, на оптовому ринку зараз спостерігається поступове зниження ціни. Тож в найближчому майбутньому слід чекати, що і на АЗС цінники будуть дещо знижуватися.

Причина такої незвичної стабільності цін на скраплений газ в умовах, коли ціни на інші види вуглеводневого пального різко зросли, полягають і в тому, що коливання ринку скрапленого газу і бензину розходяться в часі.

"Насправді газ подорожчав раніше, ніж інші нафтопродукти, - говорить Сергій Куюн. - Протягом минулого року ціни на нього в Україні виросли на 50%, тоді як бензин - лише на 20%. Тож на даний момент вартість бензину надолужує відставання, яке накопичилося протягом 2021 року".

Новини партнерів

Читайте також

Польоти уві сні та наяву: чи можна відновити авіасполучення в Україні

В Україні виникла ідея відновити авіасполучення ще до закінчення війни - чи це можливо

Поза зоною досяжності: хто погасив "Київстар" і коли він запрацює

Компанія Київстар зазнала масштабної хакерської атаки, коли відновиться зв'язок та чи є загроза для інших мобільних операторів України

Поляки нахабніють: між Києвом і Варшавою розгорається новий конфлікт

Польські перевізники погрожують перекрити пункти пропуску на кордоні з Україною - що відбувається