RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Накопичувальна пенсія для українців – екс-міністр розповів, у чому небезпека для майбутніх поколінь

Накопичувальна пенсійна система в Україні може перетворитись на класичну фінансову піраміду з відповідними наслідками.

Про це заявив колишній глава Міністерства соціальної політики Андрій Рева, пишуть "Факти".

Справа в тому, що існуючий в Україні фондовий ринок не може забезпечити вкладення коштів майбутніх пенсіонерів у повному обсязі.

"Акції іноземних компаній ви теж не купуватимете, щоб не виводити капітал із країни. У жодній країні розумна і свідома влада цього робити не дозволить. Залишається єдине: купувати облігації внутрішньої державної позики. Іншими словами, за рахунок грошей майбутніх пенсіонерів фінансуватиметься поточний дефіцит державного бюджету", - пояснив Рева.

За його словами, саме так і сталося у країнах Східної та Центральної Європи, де кошти майбутніх пенсіонерів спрямовували не на розвиток вітчизняної економіки, а на зростання державних боргових зобов'язань.

"Перші 20 років, коли ми збираємо гроші, — все чудово. А ось через двадцять років, коли виникає потреба погашати боргові зобов'язання перед людьми та виплачувати гроші пенсіонерам, з'являються серйозні проблеми, які можуть стати непідйомними для держави", - описав ситуацію Рева.

Таким чином, перші 20 років держава отримує додаткові доходи, але коли з'являються додаткові витрати, починаються проблеми, і накопичувальні пенсійні системи просто банкрутують.

Екс-міністр провів аналогію із банкрутством Державного ощадного банку СРСР, коли зникли вклади великої кількості людей. Він наголосив, що згодом будь-яка накопичувальна система перетворюється на солідарну. Причина в тому, що все більше коштів йде на поточні виплати, а на інвестиції в економіку їх все менше.

"Висновок: накопичувальна пенсійна система врешті-решт перетворюється на класичну фінансову піраміду з відповідними відомими всіма наслідками", - резюмував Рева.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, що на введення накопичувальної пенсії протягом першого року потрібно виділити близько 22 мільярдів гривень з державного бюджету.